Volledig scherm
PREMIUM
In de binnentuin van De Nieuwe Veste in Breda is vrijdag een holocaustmonument onthuld. © Pix4Profs-Ron Magielse

Tijdelijk holocaustmonument onthuld in binnentuin De Nieuwe Veste in Breda

BREDA - In de binnentuin van De Nieuwe Veste is vrijdag een holocaustmonument onthuld. Het kunstwerk bestaande uit blauwe lichtgevende stenen is gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde en ligt verspreid over 170 Nederlandse gemeentes. In totaal kent het werk precies 104.000 steentjes, evenveel als het aantal holocaustslachtoffers in ons land.

De nieuwe Veste is vrijdagavond een plek met veel contrasten. Terwijl er aan de ene kant van de zaal al feestelijke podiumlichtjes branden voor de aankomende cultuurnacht, gloeit in de binnentuin buiten de blauwe gloed van het holocaustkunstwerk. Ook in de speech van burgemeester Paul Depla blijft het verschil tussen de hedendaagse verworvenheden en de pijn uit het verleden niet onopgemerkt. “De Nieuwe Veste is een bijzondere plek waar heden, toekomst en verleden elkaar raken”, houdt hij het publiek voor. 

  1. Warmtenet in Breda breidt uit en gaat Tramsingel onderdoor: ‘Behoorlijke ingreep’
    PREMIUM

    Warmtenet in Breda breidt uit en gaat Tramsingel onderdoor: ‘Behoorlij­ke ingreep’

    BREDA - Voor wie zich afvraagt waar die enorme zwarte buizen voor nodig zijn op de Lunetstraat: het warmtenet van Breda breidt uit. Zitten er nu zo’n 20.000 woningen op wat in de volksmond wel stadsverwarming heet, daar komen binnen nu en pakweg vijf tot tien jaar 5.000 huizen en ook bedrijven bij. Er wordt vijf kilometer aan extra hoofdleiding gelegd, om de ‘warmtering’ te sluiten.

In samenwerking met indebuurt Breda