Tientallen ruiten gesneuveld door plofkraak in Zundert: ‘Ik zag een enorme vuurbal’

VIDEO / UPDATEZUNDERT - Bewoners van de Molenstraat in Zundert werden dinsdagnacht voor de tweede keer in een paar maanden tijd opgeschrikt door een (poging tot) plofkraak in hun straat. Tientallen ruiten in de omgeving zijn gesneuveld. De ravage is enorm. ,,Waanzin. Echt waanzin.’’ 

Rond 3.15 uur klonken er twee harde knallen, vertellen meerdere getuigen. ,,Ik hoorde glasgerinkel na de tweede knal‘’, zegt Gert-Jan Paulussen van Capri Kappers. ,,De pastorie heeft van dat enkelzijdig monumentaal glas, dat was er bijna allemaal uitgeblazen.‘’ Zeker 25 ruiten van de pastorie zijn gesneuveld, en ook binnen is er veel schade. 

Het is al de tweede keer keer binnen een aantal maanden dat criminelen het hebben voorzien op de pinautomaat van ABN Amro. Waanzin, volgens Paulussen. ,,Je kon er op wachten dat er nog een tweede keer ging komen. Ik ben bang dat de pinautomaat niet meer terugkomt, en dat is toch een gemis voor zo'n dorp.‘’

Tekst gaat verder onder foto

Volledig scherm
Politieonderzoek in volle gang na plofkraak in Zundert © Tom van der Put / MaRic Media

Schade

Door de klap liepen meerdere panden in de omgeving flinke schade op. Omwonenden moesten hun huizen verlaten, maar mochten voor 7.00 uur weer naar huis. Paulussen: ,,Het bordje open/close lag midden in de zaak, maar verder gelukkig geen schade.‘’

Het 70-jaar oude glas in lood boven sigarenspeciaalzaak Arnouts-Van Hees overleefde de klap echter niet. Cafetaria Jochem, naast de pinautomaat, is ook ernstig getroffen. 

Quote

De schrik zit er goed in bij omwonenden en onderne­mers

Burgemeester Joyce Vermue

Burgemeester Joyce Vermue ging woensdagochtend in Molenstraat in gesprek met bewoners en ondernemers. ,,De schrik zit er goed in bij hen‘’, vertelt ze. ,,Er is veel glasschade. Op andere gebieden zijn we de schade nog aan het inventariseren.‘’  Volgens haar was de explosie tot in de wijde omgeving te horen. 

‘Enorme vuurbal’

Volledig scherm
Glas in lood sigarenspeciaalzaak Arnouts-Van Hees gesneuveld. © Gerlach Hochstenbach

Gerry van de Wouw woont een paar panden van de pinautomaat vandaan, boven een winkel. Een van de voordeuren van het pand is volledig aan gruzelementen. Van de Wouw is bezig met het opruimen van de scherven.

,,Ik hoorde een klap en ik dacht in eerste instantie dat een auto ergens tegenaan was geklapt. Maar toen ik naar buiten keek, was er een tweede explosie en zag ik een enorme vuurbal tot halverwege de straat.” Hij zag twee jongens op een scooter wegrijden en door het steegje langs de Dirk supermarkt vluchten. ,,Het is ongelooflijk wat er is gebeurd.”

Van de Wouw is ook penningmeester van het parochiebestuur. In de pastorie aan de overkant laat hij de schade zien. Bij de explosies zijn zo’n 25 ruiten gesneuveld. In verschillende kamers ligt het vol met scherven, zijn gordijnen stuk en liggen bloempotten op de vloer. “Dit is echt niet normaal meer.” 

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Schade in pastorie © BN DeStem

‘Lijkt wel een bom’

Volledig scherm
Cafetaria Jochem © Gerlach Hochstenbach

José Jochems runt samen met haar man Cees cafetaria Jochems, pal naast de pinautomaat. De ruiten zijn eruit geblazen. Vlak voor de deur, maar ook binnen in het café ligt het bezaaid met glasscherven.

,,We werden wakker van een knal”, vertelt José Jochems. ,,Ik zei tegen mijn man: verdorie, dit is toch wel een flinke klap, het lijkt wel een bom. Op een gegeven moment hoorden we een nóg hardere knal.” Even later gaat de telefoon en is het de buurvrouw. ,,Ben je wakker?, vroeg ze. Bij jullie liggen de ramen uit.” José en Cees Jochems gaan meteen naar beneden en troffen ze de ravage aan. Van de gealarmeerde politie moesten ze het pand verlaten. Ze werden zoals een aantal andere bewoners opgevangen in restaurant Proeftijd. ,,Het was allemaal super goed geregeld. We hebben er tot een uur of acht, half negen gezeten.”

Het cafetaria zou vandaag om 16.00 uur open gaan. ,,Maar dat gaat nu echt niet lukken”, aldus José. Ze is er ogenschijnlijk nuchter onder. ,,Natuurlijk, er is veel schade. Maar ik ben blij dat er niemand gewond is geraakt. Dat is veel belangrijker.”

Getuigen

Het gaat vermoedelijk om twee daders, meldt de politie Zij zouden na de kraak gevlucht zijn op een motor of een scooter. Het is nog onduidelijk of er buit is gemaakt.

De politie komt graag in contact met getuigen. ,,Misschien heeft iemand voor die tijd een motor of scooter gezien of gehoord. Ook kan het zijn dat iemand camerabeelden heeft van de openbare weg waar dit voertuig misschien op te zien is. Deze beelden willen we natuurlijk graag hebben.‘’

Bekijk hier een interview met burgemeester Joyce Vermue: ‘Mijn aandacht gaat uit naar de omwonenden en ondernemers’

Wat gebeurt er met een pinautomaat na een plofkraak?

In Tilburg werd vorige week eveneens een pinautomaat van ABN AMRO opgeblazen. Een woordvoerder van de bank zei daarover destijds dat op basis van verschillende factoren wordt bekeken of er een nieuwe automaat wordt geplaatst, of dat dat een alternatief komt. 

 ,,We zien dat het gebruik van contant geld afneemt”, aldus de woordvoerder. ,,Maar: er moeten natuurlijk wel genoeg mogelijkheden zijn om contant geld op te kunnen nemen.” In het geval van een plofkraak gaat de bank in gesprek met omwonenden, ondernemers en in sommige gevallen de gemeente. 

Als er na die gesprekken genoeg draagvlak blijkt voor het plaatsen van een nieuwe automaat, kijkt de bank naar de andere gegevens. Werd de pinlocatie wel genoeg gebruikt? Hoeveel automaten zijn er verder nog in de buurt? Daarna wordt bekeken of er een nieuwe automaat komt, of dat er bijvoorbeeld voor een andere locatie in de buurt wordt gekozen. 

Volledig scherm
Politieonderzoek in volle gang na plofkraak in Zundert © Tom van der Put / MaRic Media
Volledig scherm
Politieonderzoek in volle gang na plofkraak in Zundert © Tom van der Put / MaRic Media
Volledig scherm
Gert-Jan Paulussen van Capri Kappers: ‘Waanzin’ © videostill
Volledig scherm
Plofkraak Zundert © Gerlach Hochstenbach

In samenwerking met indebuurt Breda