Willem-Alexanderplein in Teteringen
Volledig scherm
Willem-Alexanderplein in Teteringen © Werkgroep Willem-Alexanderplein Actief

Teteringen wil plein met meer winkels, groen en horeca

TETERINGEN - Meer kleine winkels, meer speelvoorzieningen, meer groen en meer horeca. Dat zijn de wensen die bijna 1.100 mensen hebben ingediend om het Willem-Alexanderplein in Teteringen nieuw leven in te blazen.

Het oude dorpshart van Teteringen is toe aan een flinke opknapbeurt, zoveel is al jaren duidelijk. De plannen om het Willem-Alexanderplein te renoveren kwamen echter lastig van de grond. Sinds deze zomer heeft het bureau Urban Synergy samen met de werkgroep Willem-Alexanderplein Actief de regie voor de herinrichting op zich genomen. De eerste resultaten daarvan stromen nu binnen.

Plein voor feest en pinautomaat

Onder Teteringenaren is de afgelopen maanden een enquête uitgezet. Bijna 1.100 inwoners hebben deze vragenlijst schriftelijk of digitaal ingevuld. Uit de resultaten komt naar voren dat de meeste mensen het plein bezoeken voor feesten, de pinautomaat, de weekmarkt, de kerk en een bezoek aan de Dorpsherberg. Lang verblijven ze echter niet in de dorpskern. De vele leegstaande panden, het gebrek aan groen en speelvoorzieningen en de kuil worden niet bepaald uitnodigend genoemd.

Een grondige opknapbeurt is dus wel op z'n plek, zo menen de respondenten. Uit de wensen komt naar voren dat Teteringen vooral behoefte heeft aan meer kleine winkels, meer speelvoorzieningen, meer groen en meer horeca op of aan het Willem-Alexanderplein. Daarmee wordt het dorpshart weer een gezellige plaats om te ontspannen, te spelen en te winkelen.

Het Willem-Alexanderplein in Teteringen wacht al tijden op een facelift. Er is al lang gepraat tussen bewoners en gemeente Breda, maar nu lijkt er schot in de zaak te zitten.
Volledig scherm
Het Willem-Alexanderplein in Teteringen wacht al tijden op een facelift. Er is al lang gepraat tussen bewoners en gemeente Breda, maar nu lijkt er schot in de zaak te zitten. © Pix4Profs / Johan Wouters

Veel respons

Cor Berkhout van Willem-Alexanderplein Actief is blij met de vele respons: ,,Meer dan 10 procent van het dorp heeft gereageerd, dat is echt iets om trots op te zijn. Komende week bespreken we de uitkomst.” De resultaten verschijnen binnenkort ook op de website van de werkgroep.

In een volgende stap wordt een conceptplan voor de nieuwe inrichting gemaakt. Dat moet een beeld schetsen over de wensen en de mogelijkheden van het plein, plus de functies die het heeft voor de bewoners. Op eenzelfde manier ging Urban Energy eerder al te werk in onder meer Prinsenbeek en Tuinzigt, waar samen met bewoners de pleinen opnieuw werden ingericht.

Concreet voorstel

Het doel is nog altijd om eind maart 2020 met een concreet voorstel te komen voor de nieuwe inrichting van het Willem Alexanderplein. Dat wordt dan aangeboden aan het Bredase stadsbestuur, zodat hopelijk snel de schop in de grond kan.

  1. Breda kan wel leven met coronamaatregelen: ‘Het lijken de jaren ‘50 wel’

    Breda kan wel leven met coronamaat­re­ge­len: ‘Het lijken de jaren ‘50 wel’

    BREDA - Twee op de drie inwoners van Breda heeft geen moeite met de maatregelen die zijn getroffen om het coronavirus te bestrijden. Dat wil niet zeggen dat ze het er niet moeilijk mee hebben. Zo vindt 13 procent van de Bredanaars het jammer dat een bezoek aan verpleeghuis of andere zorginstelling er even niet in zit. Aan de andere kant leidt de situatie ook tot saamhorigheid: ‘Dit ken ik alleen maar uit de jaren ’50 en ‘60’.

In samenwerking met indebuurt Breda