Volledig scherm
Het Willem-Alexanderplein in Teteringen wacht al tijden op een facelift. Er is al lang gepraat tussen bewoners en gemeente Breda, maar nu lijkt er schot in de zaak te zitten. Een nieuwe werkgroep gaat samen met een gespecialiseerd aan de slag om de plannen te verwezenlijken. © Pix4Profs / Johan Wouters

Teteringen wil in maart 2020 nieuw ontwerp Willem Alexanderplein presenteren

TETERINGEN - De langverwachte opknapbeurt van het Willem-Alexanderplein in Teteringen is weer een stap dichterbij. De gemeente Breda en de nieuwe Werkgroep Alexanderplein hebben het bureau Urban Synergy in de arm genomen om alle wensen en ideeën voor het nieuwe plein te verzamelen. 

Onder meer in Prinsenbeek en Tuinzigt leidde de samenwerking tussen dat bureau en bewoners eerder al tot concrete ontwerpen voor nieuwe pleinen.

,,Op stille momenten moet het plein geschikt zijn om de auto te parkeren, en bij evenementen moet het voldoende plek bieden", vat Cor Berkhout het gedachtegoed samen. Hij is secretaris van de bewonerswerkgroep, die de ter ziele gegane Werkgroep Mooi Willem-Alexanderplein opvolgt in het streven een volwaardig vernieuwd plein voor Teteringen te realiseren.

Minimaal 70 procent

Hoe dat gedachtegoed concreet vorm gaat krijgen, daarover gaan de werkgroep, gemeente en Urban Synergy de komende tijd met bewoners in gesprek. ,,We hebben als doel gesteld om het welbevinden van minimaal 70 procent van de bewoners te krijgen", zegt Berkhout. Ofwel: iedereen in Teteringen moet zijn zegje kunnen doen over het Willem-Alexanderplein.

Op basis van alle input die de afgelopen jaren en maanden al is verzameld, plus straatinterviews, een online enquête en een website die nog volgen, wordt een programma van eisen opgesteld. Dat moet 1 november gereed zijn. Vervolgens wordt met potlood een ontwerp geschetst waar inwoners nog eens aan kunnen schaven. 

Snel de schop erin

Het doel is om eind maart 2020 met een concreet voorstel te komen van de nieuwe inrichting van het Willem Alexanderplein. Dat wordt dan aangeboden aan het stadsbestuur, zodat hopelijk al snel de schop de grond in kan.

De plannen voor een gezondheidscentrum in het leegstaande Rabobankpand aan het plein zijn er nog altijd. Nog altijd is een groep zorgverleners bezig om het gebouw te kopen. Onduidelijk is wanneer daarover een knoop doorgehakt wordt.

In samenwerking met indebuurt Breda