De haven van Terheijden.
Volledig scherm
De haven van Terheijden. © Rijan van Leest

Terheijdense haven moet veiliger en aantrekkelijker zijn in de toekomst

TERHEIJDEN - De haven in Terheijden krijgt een opknapbeurt. Hij wordt naast veiliger ook aantrekkelijker gemaakt. Het werk moet half juli klaar zijn.

De haven in Terheijden krijgt een opknapbeurt. Hij wordt naast veiliger ook aantrekkelijker gemaakt en moet hiermee een basis vormen voor verdere ontwikkelingen in de toekomst. Het werk moet half juli klaar zijn.

Op de lange steiger komt er een toegangshek met slot, kabelgoten worden gerepareerd en knotwilgen langs de oever gesnoeid. De verlichting krijgt een nieuwe verflaag. De houten palen aan de korte steiger worden vervangen door stalen exemplaren, fietsbeugels worden opnieuw geverfd en de toegang opnieuw bestraat. Ook het huisje van de havenmeester wordt gerepareerd en opnieuw in de verf gezet. Kosten: naar schatting 163.300 euro.

Veilig

Wethouder Lieke Schuitmaker is blij met de opknapbeurt. “Op deze manier doen we recht aan dit mooie stukje Terheijden en zorgen we dat de gebruikers, bezoekers en vissers in de haven op een veilige manier kunnen genieten van al het moois dat deze plek te bieden heeft”.

Het plan is opgesteld na overleg met de watersportvereniging en havenmeester. De gemeente Drimmelen is nog altijd eigenaar van de haven; de eerder geplande verkoop is uitgesteld door dijkverzwaringsproject van waterschap Brabantse Delta. “Dit vanwege de onzekerheden die deze dijkverzwaringsplannen met zich meebrengen”, zegt de woordvoerster. Op den duur zoekt het college een exploitant voor de lange termijn.

Quote

Op deze manier doen we recht aan dit mooie stukje Terheijden en zorgen we dat de gebruikers, bezoekers en vissers in de haven op een veilige manier kunnen genieten van al het moois dat deze plek te bieden heeft

Lieke Schuitmaker, Wethouder

Drimmelen wil de Terheijdense haven aantrekkelijker maken voor met name recreanten en toeristen en heeft hiervoor het Toekomstplan Haven 2017-2033 opgesteld. In het toekomstbeeld moeten de haven, daghoreca en het Mark pontje samen een sterke drie-eenheid vormen. 

Verduurzaming

Zo wordt in de plannen het beeld van een multifunctioneel havengebouw geschetst met daarin ruimte voor onder andere horeca, het kantoor van de havenmeester en een informatiepunt.

Daarbij zijn er ook plannen om het pontje te verduurzamen en een koppeling tussen de haven en de nabijgelegen Kleine Schans te maken. Ook het verdedigingswerk uit de Tachtigjarige Oorlog zelf wordt aantrekkelijker; over een half jaar hoopt de gemeente met een voorlopig ontwerp hiervoor te komen, dat tot stand kwam met inspraak van omwonenden.

Goede basis

Deze week start de aanbesteding van het project om de haven op te knappen. Verwacht wordt half mei te kunnen starten. “Hiermee leggen we een goede basis voor de toekomst, zodat de haven, na alle werkzaamheden rond de dijkverzwaring, op een goede manier verder kan in handen van een nieuwe eigenaar”, zegt Schuitmaker.

In samenwerking met indebuurt Breda