Volledig scherm
Weervrouw Margot Ribberink laat van zich horen in Terheijden. © Marja Klein Obbink

'Terheijden gaat zelf energie maken'

TERHEIJDEN - Terheijden moet het eerste energieneutrale dorp in Brabant worden. Dat is het doel van het Traais Energie Collectief, dat is opgericht door Petra Kimmel en Pim de Ridder. 

Zij presenteerden hun ambitieuze plannen woensdagavond in het Witte Kerkje voor zo'n zestig toehoorders die zij hadden aangeschreven. Te gast was onder anderen weervrouw Margot Ribberink, die de ernst van de klimaatverandering en de noodzaak van duurzame energie nog eens onderstreepte. 

De plannen van het Traais Energie Collectief werken als een puzzel, legden de initiatiefnemers uit. Stukje voor je stukje legt het Traais Energie Collectief in de komende tien jaar de puzzel in elkaar, om uiteindelijk het hele dorp te voorzien van eigen lokaal opgewekte duurzame energie.  

Warmte

Pim de Ridder, met grote kartonnen puzzelstukken in de hand: ,,We halen energie uit de Mark, warmte uit de Vaartkant en met eigen windmolens op de Noord, langs de A16,  en zonnepanelen op verschillende panden is Terheijden straks helemaal zelfvoorzienend." 

Volgens de oud-Terheijdenaar en ontwikkelaar van duurzame energieprojecten  'zit Terheijden op goud'. De Ridder: ,,West-Brabant kent veel warme aardlagen, maar ook in Terheijden zitten er zo al twee. Ik denk aan de Vaartkant en onder 't Spijk. Als je daar een pijp in de grond legt komt er aan de andere kant warm water uit. We gaan Terheijden van het aardgas af halen." 

Coöperatie

De opbrengsten van het Traais Energie Collectief komen ten goede aan het dorp en zijn inwoners. De beste vorm hiervoor is de oprichting van een coöperatie, meent De Ridder. De burgers van Terheijden worden eigenaar van de windmolens, zonnepanelen en de winning van aardwarmte. 

Terheijdenaren kunnen lid worden van het Traais Energie Collectief. Een lidmaatschap is eenmalig tien euro.  Behalve door de aanwezigheid van warme aardlagen is Terheijden ook qua bevolkingssamenstelling een juiste keuze voor dit project, meent De Ridder. 

In samenwerking met indebuurt Breda