Volledig scherm
Wethouder Hans van Tilborg: ‘Met de kaasschaafmethode komen we er niet.’ © gemeente Baarle-Nassau

Tekort van tonnen dreigt voor gemeente Baarle-Nassau

BAARLE-NASSAU - De gemeente Baarle-Nassau moet de broekriem flink aantrekken. Uit eerste doorrekeningen ter voorbereiding op de perspectiefnota 2020-2023 blijkt dat een tekort dreigt dat in 2020 kan oplopen tot ruim 300.000 euro en in 2023 zelfs tot een bedrag van ruim 400.000 euro. Dit meldt het college van Baarle-Nassau.

Het voor een kleine gemeente forse tekort wordt veroorzaakt door verschillende bestedingen, die los van elkaar staan. De belangrijkste ‘boosdoeners’ zijn de landelijk vastgestelde verhogingen van raadsvergoedingen en ambtenarensalarissen, een uitbreiding van de formatie van de griffie van de gemeente Baarle-Nassau, stijgende kosten in de toegang tot de jeugdzorg (ook een landelijke trend), voorgenomen investeringen in de automatisering en de verdere ontwikkeling van de ambtelijke organisatie ABG, waar ook de gemeente Alphen-Chaam en Gilze en Rijen deel van uitmaken.

Kaasschaafmethode

“Dit betekent dat we op zoek zullen moeten gaan naar besparingsmogelijkheden. Met de kaasschaafmethode, met hier en daar wat minder geld uitgeven, komen we er niet”, verklaart wethouder Hans van Tilborg, die onder meer de portefeuille financiën beheert. Het weinig rooskleurige financiële plaatje houdt in dat de gemeente Baarle-Nassau vervelende keuzes zal moeten maken, waarschuwt Van Tilborg.

Gilze en Rijen

Ruim een week geleden bleek dat ook de andere ABG-gemeenten op fikse tekorten afstevenen. De gemeente Alphen-Chaam voorziet voor het lopende jaar 2019 een tekort wat kan oplopen tot ongeveer 500.000 euro. Bij Gilze en Rijen is zelfs sprake van enkele miljoenen. Het gaat voor een deel om dezelfde kostenposten. Dat Baarle-Nassau slechts 6500 inwoners telt tegenover de 26.000 van Gilze en Rijen verklaart deels het grote verschil tussen de ene (300.000) en de andere gemeente (3 miljoen), al is dat enigszins ‘appels met peren vergelijken’, zegt een ABG-woordvoerder.

Medio juni presenteert het college van Baarle-Nassau de perspectiefnota 2020-2023 aan de gemeenteraad. Op woensdag 3 juli wordt deze vervolgens behandeld in de gemeenteraadsvergadering. Het college streeft ernaar alsnog een perspectiefnota aan te kunnen bieden die in ieder geval voor 2020 een sluitende begroting oplevert.

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.

In samenwerking met indebuurt Breda