Volledig scherm
© Thinkstock

Tegenstanders windmolens langs A16 willen geen cadeautjes: 'Dat is omkoping'

BREDA - Tegenstanders van de bouw van windmolens langs de A16 zeggen niet te zitten wachten op lucratieve voordeeltjes om de omwonenden gunstig te stemmen.

,,Die vorm van omkoping willen wij niet’’, zegt voorzitter Floris van de Vooren van het bewonersplatform Voor de Wind waar inmiddels 200 symphatisanten zich bij hebben aangesloten.

De provincie Noord-Brabant besloot eerder tot het instellen van een 'green deal' voor de bewoners langs de A16. Dat plan komt er op neer dat minimaal 25% van de windmolens eigendom worden van een lokale stichting of coöperatie. Die moeten er voor zorgen dat de lokale gemeenschap gaat profiteren van de opbrengsten van de windmolens.

Van de Vooren: ,,Als dat betekent dat met de opbrengsten bijvoorbeeld het dorpshuis wordt opgeknapt, of extra natuur wordt aangelegd waar iedereen - ook bewoners die niet direct last van de molens krijgen - van profiteren dan wijzen wij dat af. Daarmee speel je de bewoners namelijk tegen elkaar uit.''

Van de Vooren wijst op andere windmolenprojecten waar hetzelfde speelt. Zo wordt er voor twee gemeenten in Drenthe waar molens worden gebouwd, een 'gebiedsfonds' opgericht waaruit extra voorzieningen voor het gebied betaald gaan worden. Dat zorgt voor tweespalt: een deel van de bevolking is voor, een ander deel tegen.

  1. Ergernis over uitblijven herstel Bredase balkons

    Ergernis over uitblijven herstel Bredase balkons

    BREDA - Al acht maanden staan er stempels op het voor- en achterbalkon van Els van Genugtens flat aan de Agaatstraat in de Bredase wijk Brabantpark. En niet alleen daar; alle balkons van het gebouw zijn gestut. ,,En er gebeurt helemaal niets’’, zegt Van Genugten, die de stempels behoorlijk beu is, want ze staan in de weg. Ze wijst op een rotan stoel die over de leuning van het balkon hangt. ,,Die staat normaal op het balkon, maar daar is nu geen ruimte voor.’’

In samenwerking met indebuurt Breda