Volledig scherm
© Thinkstock

Tegenstanders van jacht vangen bot in Brabant

DEN BOSCH - Het burgerinitiatief ‘Stop de hobbyjacht’ komt niet op de agenda van Provinciale Staten van Brabant. Hoe sympathiek de fracties het voorstel ook vinden, de provincie kan formeel niet doen wat de initiatiefnemers willen: de jacht stoppen of zelfs maar ontmoedigen. „We hebben veel waardering voor het initiatief, maar we hebben nu eenmaal regels.

Bevoegd
Die zeggen dat Provinciale Staten niet bevoegd zijn om de jacht te stoppen. Daarom is het burgerinitiatief niet ontvankelijk”, zei VVD-Statenlid Martijn van Gruijthuijsen namens de fractievoorzitters tijdens een vergadering van de Staten.

Het burgerinitiatief is eind vorige maand overhandigd aan commissaris van de koning Wim van de Donk, in de hoop dat het provinciebestuur zich zou buigen over de hobbyjacht. Dat heeft meteen geleid tot een scherpe reactie van de Jagersvereniging. Die zegt dat het initiatief bol staat van de ‘halve waarheden en hele onwaarheden’.

Serieus
Door dit verhaal serieus te nemen, zou de provincie Brabant zich volgens de jagers voor het karretje van een door de Partij voor de Dieren opgetuigde anti-jacht lobby laten spannen. Toch is dat is voor de Staten niet doorslaggevend geweest om het initiatief niet ontvankelijk te verklaren. De provincie gaat gewoon niet over de jacht.

Dat is een zaak voor de landelijke overheid, iets waar de Jagersvereniging ook al nadrukkelijk op heeft gewezen. D66-Statenlid Femke Dingemans omschreef het gevoel het bondigst: „Het gaat niet om wat we willen, maar om wat we kunnen.” Paranka Surminski van de Partij voor de Dieren vond dat maar slappe hap.

Formaliteiten
„Willen is kunnen”, zei de uit Hoogerheide afkomstige politica. „We moeten ons niet verschuilen achter formaliteiten.” Maar zo ver liet een meerderheid in Provinciale Staten het dus niet komen. Het burgerinitiatief ‘Stop de hobbyjacht’ maakt in Den Bosch geen kans meer.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

  • Giovanni Korte (1%)
  • Gervane Kastaneer (6%)
  • Sydney van Hooijdonk (36%)
  • Sullay Kaikai (15%)
  • Mikhail Rosheuvel (3%)
  • NAC moet een nieuwe spits halen (39%)
2462 stemmen

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3844 stemmen