Teater '77 winnaar BN De Stem toneelprijs
Volledig scherm
Teater '77 winnaar BN De Stem toneelprijs

Teater '77 winnaar BN De Stem Toneelprijs

BREDA - Het theater. De ongrijpbare magie van de planken, het opengaande doek en de vierde wand. Breda kent een rijk bestand aan amateurtoneelgezelschappen. Vrijdagavond werd voor de derde maal de BN deStem Toneelprijs uitgereikt.

Dertien toneelgezelschappen streden mee om de trofee en een geldprijs van driehonderd euro. Het is druk en plakkerig warm in het sfeervolle Theater de Grott aan de Haagweg, waar een overdadig buffet staat te wachten op de acteurs en regisseurs van Breda. Het is aan adjunct hoofdredacteur van BNDeStem Henk van Ingen de eer om de prijs uit te reiken. Een luid applaus klettert door de zaal als de winnaar bekent wordt gemaakt.

Oorlogstijd
Toneelvereniging Teater '77 krijgt de onderscheiding voor hun productie: Geweten, een Bredase familie in oorlogstijd. In april en mei van dit jaar speelde het gezelschap de, op ware gebeurtenissen berustende, voorstelling zeven maal voor een uitverkocht huis op de zolder van de St. Joseph basisschool. Regisseuse Anouk van den Berg van Teater '77 is zichtbaar verrast met de prijs. "Het was een complete verrassing. Ik was toch bang dat het onderwerp, de oorlog , te zwaar zou zijn.

De reacties waren vaak positief maar ook wel heel uiteenlopend." Op de vraag of dit succes niet schreeuwt om een reprise reageert Van den Berg terughoudend. " Het is moeilijk om die spanning van de eerste keer weer op te bouwen. Maar over dit onderwerp wil ik graag een nieuw stuk maken. Dat zou ik eerder doen."

Reflectie
Toneelrecensent en jurylid van dienst Kees van Meel prijst Teater '77 aan het einde van de avond nogmaals als de terechte winnaar. " Geen moralisme, wel reflectie in dit evenwichtig uitgevoerde stuk. De beelden zitten nog steeds in mijn hoofd." Wanneer iemand dat, een half jaar na dato, over een voorstelling zegt dan weet je dat er afgelopen lente, op die zolder in de St. Josephstraat iets waardevols, spannends en indrukwekkends is gebeurt.

In samenwerking met indebuurt Breda