Volledig scherm
Tijdens carnaval was er extra toezicht en handhaving bij Bredase taxistandplaatsen. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Taxikeurmerk voor ruim honderd Bredase chauffeurs

BREDA - De eerste twintig Bredase taxichauffeur ontvangen woensdagavond een keurmerkcertificaat. Vanaf 1 september is het verplicht voor chauffeurs die werken vanaf een Bredase taxistandplaats (de zogeheten opstapmarkt) om een keurmerk te hebben.

In totaal hebben zich in Breda 110 mensen aangemeld om de cursus te volgen waarmee het taxikeurmerk kan worden verkregen. Om het certificaat te halen moeten zijn voldoende stad- en stratenkennis hebben en weten wat er bij gastvrij taxivervoer komt kijken. Vervolgens moet hun taxi met het keurmerk herkenbaar zijn voor de klanten en handhavers.

Visitekaartje

“Dit is een belangrijke stap naar een betere kwaliteit van ons taxivervoer. En dat was nodig,” aldus de Bredase wethouder Boaz Adank (VVD). Taxichauffeurs zijn volgens hem ‘het visitekaartje van de stad’. “Zij zijn immers vaak het eerste contact van bezoekers met de stad.”

Aan de totstandkoming van het taxikeurmerk is een lange weg vooraf gegaan. Het moet de kwaliteit van het taxivervoer bevorderen. Maar zo’n keurmerk maakt het eveneens lastiger voor chauffeurs van buiten de stad om in Breda te opereren tijdens drukke evenementen, zoals carnaval en Breda Jazz Festival. Die concurrentie is een doorn in het oog van Bredase taxirijders, mede omdat de chauffeurs van elders korte ritten zouden weigeren en onjuiste tarieven zouden hanteren.

Carnaval

Vooruitlopend op de komst van het taxikeurmerk, moesten chauffeurs de afgelopen jaren met carnaval en het jazzfestival al een taxipas hebben. Daar was echter relatief makkelijk aan te komen, zodat ook veel chauffeurs van elders zo’n pas kregen.

Sinds 2017 wordt gepraat over een écht keurmerk. Het heeft lang geduurd voor er overeenstemming was tussen de gemeente en branche over de voorwaarden waar chauffeurs aan moeten voldoen om het keurmerk te krijgen. Uiteindelijk werd begin dit jaar de Stichting Kwaliteitstaxi Breda (SKB) opgericht om een systeem voor het keurmerk te ontwikkelen. De SBK wordt geleid door Paul Martens, oud-politiechef in Breda.

BOA's

De invoering van het keurmerk is niet de enige maatregel om de kwaliteit van het taxivervoer te verbeteren in de stad. De gemeente zet ook in op meer handhaving. Zo werden met carnaval extra BOA’s ingezet bij de standplaats Nieuwe Prinsenkade. Inmiddels is daar ook een (tijdelijke) camera geplaatst.

 1. Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd
  PREMIUM

  Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd

  BREDA - De organisatie van de 51e editie van de braderie in het Ginneken kan tevreden achterover leunen. Hoewel de voorbereiding in een paar luttele weken moest rondkomen, is er toch een volwaardig evenement uitgerold. Bruisend Ginneken, zoals de braderie officieel heet, werd druk bezocht en de meeste ondernemers zijn tevreden. "En dat is toch knap, gezien het feit dat we het in een paar weken uit de grond hebben gestampt", zegt Johan de Vos. "We stonden onder een enorme tijdsdruk." De eigenaar van café Boerke Verschuren op de Ginnekenmarkt zit sinds kort in het bestuur van Bruisend Ginneken.
 2. Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  BREDA - Een feestelijke opening en een protest op dezelfde dag. Voor zover bekend was dat nog niet voorgekomen in de lange en bewogen geschiedenis van de Zuidelijke Rondweg. Die ging na twee maanden werkzaamheden weer open voor het autoverkeer. Vanaf zes uur in de avond waren de weggebruikers weer welkom. Daarvoor was de verkeersader in Breda-zuid het bezit van wandelaars, fietsers, skaters, steppers, hardlopers en andere recreanten.

In samenwerking met indebuurt Breda