Volledig scherm
Tijdens carnaval was er extra toezicht en handhaving bij Bredase taxistandplaatsen. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Taxikeurmerk voor ruim honderd Bredase chauffeurs

BREDA - De eerste twintig Bredase taxichauffeur ontvangen woensdagavond een keurmerkcertificaat. Vanaf 1 september is het verplicht voor chauffeurs die werken vanaf een Bredase taxistandplaats (de zogeheten opstapmarkt) om een keurmerk te hebben.

In totaal hebben zich in Breda 110 mensen aangemeld om de cursus te volgen waarmee het taxikeurmerk kan worden verkregen. Om het certificaat te halen moeten zijn voldoende stad- en stratenkennis hebben en weten wat er bij gastvrij taxivervoer komt kijken. Vervolgens moet hun taxi met het keurmerk herkenbaar zijn voor de klanten en handhavers.

Visitekaartje

“Dit is een belangrijke stap naar een betere kwaliteit van ons taxivervoer. En dat was nodig,” aldus de Bredase wethouder Boaz Adank (VVD). Taxichauffeurs zijn volgens hem ‘het visitekaartje van de stad’. “Zij zijn immers vaak het eerste contact van bezoekers met de stad.”

Aan de totstandkoming van het taxikeurmerk is een lange weg vooraf gegaan. Het moet de kwaliteit van het taxivervoer bevorderen. Maar zo’n keurmerk maakt het eveneens lastiger voor chauffeurs van buiten de stad om in Breda te opereren tijdens drukke evenementen, zoals carnaval en Breda Jazz Festival. Die concurrentie is een doorn in het oog van Bredase taxirijders, mede omdat de chauffeurs van elders korte ritten zouden weigeren en onjuiste tarieven zouden hanteren.

Carnaval

Vooruitlopend op de komst van het taxikeurmerk, moesten chauffeurs de afgelopen jaren met carnaval en het jazzfestival al een taxipas hebben. Daar was echter relatief makkelijk aan te komen, zodat ook veel chauffeurs van elders zo’n pas kregen.

Sinds 2017 wordt gepraat over een écht keurmerk. Het heeft lang geduurd voor er overeenstemming was tussen de gemeente en branche over de voorwaarden waar chauffeurs aan moeten voldoen om het keurmerk te krijgen. Uiteindelijk werd begin dit jaar de Stichting Kwaliteitstaxi Breda (SKB) opgericht om een systeem voor het keurmerk te ontwikkelen. De SBK wordt geleid door Paul Martens, oud-politiechef in Breda.

BOA's

De invoering van het keurmerk is niet de enige maatregel om de kwaliteit van het taxivervoer te verbeteren in de stad. De gemeente zet ook in op meer handhaving. Zo werden met carnaval extra BOA’s ingezet bij de standplaats Nieuwe Prinsenkade. Inmiddels is daar ook een (tijdelijke) camera geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Breda