Volledig scherm
Controle tijdens de carnavalsnacht in het Kielegat, op de gewraakte taxistandplaats Nieuwe Prinsenkade. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Taxicontroles Breda: drie aanhoudingen en zeven vignetten ingenomen

BREDA - Bij de extra controles met carnaval op de gewraakte taxistandplaats Nieuwe Prinsenkade in Breda zijn drie taxichauffeurs aangehouden. Er zijn twaalf bekeuringen uitgedeeld voor het niet voeren van een taxivignet, zeven vignetten zijn ingetrokken voor overtreden van de regels en er zijn vier bekeuringen uitgedeeld voor rijden tegen het verkeer in.

Volledig scherm
Leutgangers die een taxi scoren. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Komt bij dat er een 12-uurs gebiedsverbod is ingesteld tegen een taxichauffeur die een ambtenaar in functie bedreigde. Het is de stevige balans van extra inzet van boa's en politie tijdens vier carnavalsnachten op de taxistandplaats, waarbij tevens een mobiele camera is geplaatst. 

Het stadsbestuur is in actie gekomen na aanzwellende signalen van een grimmige sfeer: korte taxiritten worden meer dan eens geweigerd en chauffeurs vliegen elkaar bij kans in de haren. Chauffeurs klagen erover dat taxivergunningen en taxipassen (vignetten), waarvan Breda er met carnaval 248 heeft verstrekt, veel te makkelijk worden afgegeven. 

Petitie

De in februari gestarte onlinepetitie Stop Bredase Taxiterreur is inmiddels tegen de 400 keer ondertekend, ten teken van de onvrede onder klanten. Op weg naar een kwaliteitskeurmerk voor taxi's, dat er na de zomer in Breda moet zijn, was het met de carnaval zaak de rust te waarborgen. Wethouder Adank: ,,We kijken terug op een paar mooie dagen in Breda. Duizenden mensen hebben genoten van een fantastisch feest. Uiteraard heeft dit ook gezorgd voor drukke dagen en avonden bij de taxistandplaatsen. Ook bij de Nieuwe Prinsenkade was het een komen en gaan van taxi’s. En ook daar is het boven verwachting goed verlopen.” 

Quote

We kijken terug op een paar mooie dagen in Breda. Duizenden mensen hebben genoten van een fantas­tisch feest. Uiteraard heeft dit ook gezorgd voor drukke dagen en avonden bij de taxistand­plaat­sen.

Boaz Adank, Wethouder

Adank vervolgt: ,,De meeste chauffeurs zijn gastvrij en zeer welwillend. Een klein deel van de chauffeurs heeft zich helaas toch niet aan de afspraken gehouden. Er zijn signalen geweest van het weigeren van korte ritten en asociaal rijdgedrag. Bij eigen waarneming door de boa’s of getuigenverklaringen, is direct het taxivignet ingetrokken. We hebben de indruk dat het hele pakket aan maatregelen om de druk op en rond de taxistandplaats te verbeteren, effect heeft gehad. We hebben tevens geconstateerd dat er snorders op de Hoge Brug aanwezig waren. In samenwerking met de politie zijn deze mensen uit de anonimiteit gehaald, waarna ze verdwenen zijn.” 

De drie aanhoudingen zijn verricht voor het ‘niet voldoen aan bevel of vordering (weggaan na intrekken van het vignet)’. Stichting Kwaliteitstaxi Breda (SKB) moet onder leiding van oud-politiechef Paul Martens de kwaliteit van het taxivervoer gaan bevorderen, onder meer met een examen.

Volledig scherm
Tijdens carnaval zijn 248 taxipassen of -vignetten verstrekt door de gemeente Breda. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
8675 stemmen