Volledig scherm
Nieuwste versie bouwplan Tantes van Van Gogh, Zundert. Vooraanzicht © DC Vastgoed & Ontwikkeling

'Tantes van Van Gogh funest voor kerkhof en oude beuk'

DEN HAAG/ZUNDERT - De Protestantse Gemeente van Zundert stapte maandag naar de voorzieningenrechter van de Raad van State om de bouw tegen te houden van De Tantes van Van Gogh aan de Elisabethstraat. 

Op de locatie van de voormalige De Roos komen vijf appartementen en vijftien woningen. Projectontwikkelaar David Castelijns gaat binnen zes weken een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente om te kunnen gaan bouwen.

De Protestantse Gemeente vroeg om die reden maandag de Raad van State om schorsing van het bestemmingsplan. Het graven van de parkeerkelder zal desastreuze gevolgen hebben voor de grondwaterstand van de begraafplaatse bij de kerk, zegt voorzitter van het kerkbestuur Adrie Niemantsverdriet. 

Doorkijkje

''Oude monumentale graven zullen worden aangetast en ook de tweehonderd jaar oude beuk wordt bedreigd als de grondwaterstand verandert''. Het kerkbestuur verzet zich ook tegen de bebouwing die er mag komen. Vanaf de kerk is nu nog een doorzicht naar de achtertuin van Van Gogh aan de Molenstraat. Dat verdwijnt, zegt Niemantsverdriet. Volgens Castelijns blijft er wel een doorzicht. 

Maandag bij de Raad van State bleek dat Castelijns nog geen hydrologisch onderzoek heeft laten doen naar de effecten van de parkeerkelder op het grondwater. Niemand weet dus wat er gaat gebeuren, aldus voorzieningenrechter Janny Kranenburg. Ze noemde dat ''link''. 

Uitspraak

Uitspraak op het schorsingsverzoek van de protestantse kerk volgt binnen twee weken.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda