Volledig scherm
Sporthal De Doelen in hartje Princenhage, Breda. © Google Maps

Talentencentrum verkleint noodzaak nieuwe sporthal Princenhage

BREDA - De ontwikkeling van een Talentencentrum in Breda lijkt de komst van een nieuwe sporthal in Princenhage te frustreren. Dat is op te maken uit een quickscan die de gemeente Breda heeft uitgevoerd nadat bewoners aandrongen op een nieuwe sportaccommodatie in de wijk.

De huidige gebruikers zien dat sporthal De Doelen te klein is voor het aantal verenigingen dat er gebruik van maakt. Niet iedereen kan er op het gewenste tijdstip sporten. En grote sportwedstrijden organiseren is ook lastig in de hal die dateert van 1979.

Eerder dit jaar riep een werkgroep uit Princenhage daarom de politiek op: bekijk met ons de mogelijkheden voor een Nieuwe Doelen. De resultaten van die zogenoemde quickscan zijn nu naar buiten gebracht.

De realisatie van een nieuw sportcomplex in Princenhage lijkt een taaie klus te worden. Een geschikte locatie in de wijk is niet direct voorhanden. De gemeente heeft die ofwel niet tot haar beschikking en moet dus grond aankopenn, ofwel moet de bestemming ervan aanpassen. Dat duurt ongeveer een jaar.

Niet goedkoop

Een nieuw ultramodern sportcentrum zoals de werkgroep voor ogen heeft, is daarnaast niet goedkoop. Een grove schatting komt uit op een bedrag van minimaal 5,5 miljoen euro. En als-ie eenmaal staat moet er ook geld bij om de accommodatie draaiende te houden, hoe optimaal de bezetting ook is, zo rept het rapport.

De grote vraag is of een nieuwe hal het bezettingsknelpunt oplost. Gezien de bevolkingsprognose, ontwikkeling van het leerlingaantal én de verschuiving die in 2021 rond het Talentencentrum plaatsvindt, lijkt de nood niet bepaald hoog. Voor de programmering van dat topsportcentrum wordt momenteel onder meer gesproken met basketbalvereniging The Barons. Die neemt momenteel een groot deel van de bezetting van De Doelen voor zijn rekening. Met verplaatsing zou dat probleem voor een groot deel opgelost zijn.

De gemeenteraad buigt zich in het nieuwe jaar over de resultaten van de quickscan en moet dan een knoop doorhakken: wel of geen nieuwe sporthal voor Princenhage?

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (77%)
  • Nee (23%)
6086 stemmen