Maud aan het luik van frituur 't Zijwieltje en John aan de kant van 't Karrewiel. ,,John werkte altijd al 's avonds en in de weekenden, dus we leefden soms langs elkaar heen."
Volledig scherm
Maud aan het luik van frituur 't Zijwieltje en John aan de kant van 't Karrewiel. ,,John werkte altijd al 's avonds en in de weekenden, dus we leefden soms langs elkaar heen." © Pix4Profs/René Schotanus

’t Zijwieltje in Bavel binnen een jaar een succesvolle friettent

BAVEL - Café-zaal 't Karrewiel in Bavel kreeg er ongeveer een jaar geleden een zijwieltje bij. Eigenaren John Klaassen en Maud Ossewaard kijken terug op een geslaagde start van hun frituur: 't Zijwieltje.

Quote

Als ik hier kom heeft mijn vader vaak al het terras aangeveegd, wat opgeruimd of het leeggoed weggezet

John Klaassen

,,Een friettent naast het café was de droom van mijn vader”, zegt John. Café-zaal 't Karrewiel is al 37 jaar eigendom van de familie Klaassen. Toen John de zaak in 2001, destijds samen met zijn zus, van zijn ouders overnam, kreeg de zaak een make-over. Zonder dat daarbij iets aan de sfeer van het verenigingscafé veranderd is.

Drie biljartverenigingen, vijf dartclubs, een vriendenvoetbalteam en een sjoelvereniging hebben er hun thuishonk. En in de zaal wordt met de handboog geschoten. Johns vader heeft 'zijn' café nooit gedag gezegd. ,,Hij gaat nu richting de tachtig", zegt John. ,,Maar hij is er nog elke dag. Als ik hier kom heeft hij vaak al het terras aangeveegd, wat opgeruimd of het leeggoed weggezet."

Patatavontuur

John kreeg het horecavak via zijn ouders met de paplepel ingegeven. En hoewel Maud in verschillende horecaondernemingen werkzaam was, onder andere in 't Centrum, de friettent die voorheen naast ‘t Karrewiel lag, was ze opticiën en goudsmid voor ze aan het patatavontuur begon. ,,Het is heel wat anders”, zegt ze. ,,Maar ik ben wel blij dat we dit zo gedaan hebben.”

Quote

Ik maak zoveel mogelijk zelf, met producten van de slager en groente­boer in het dorp

Maud Ossewaard

Dat het runnen van een friettent geen negen-tot-vijf werk is, lag niet alleen in de lijn der verwachting, het is zelfs een van de redenen voor Maud om de uitdaging aan te gaan. ,,John werkte altijd al 's avonds en in de weekenden, dus we leefden soms langs elkaar heen.” 

Uit eigen keuken

Op hetzelfde moment wordt het vlees binnengebracht. Te voet, welteverstaan. ,,Ik maak zoveel mogelijk zelf, met producten van de slager en groenteboer in het dorp”, legt ze uit. ,,Hamburgers, saté, stoofvlees, allemaal uit eigen keuken.”

‘t Zijwieltje is Bavels tweede friettent. De concullega’s aan de andere kant van het centrum, zitten hen volgens John en Maud niet in de weg. ,,Bavel is groot genoeg voor twee friettenten”, zegt Maud.

In samenwerking met indebuurt Breda