Volledig scherm
Dorpsquiz in de afgeladen volle zaal van Jeugdland in Ulvenhout. © Pix4Profs / Johan Wouters

‘t Hoekske wint Dorpsquiz Ulvenhout

ULVENHOUT - Ruim 500 inwoners van Ulvenhout vermaakten zich vrijdagavond bij de jaarlijkse Dorpsquiz. Het was de 26e keer dat het evenement gehouden werd, waarmee het een van de oudste in zijn soort is. Het ging er als vanouds fanatiek aan toe in Jeugdland, waar 45 grote teams van een man/vrouw of twaalf streden om de grote bokaal. En de eer, natuurlijk, want wie de quiz wint, telt mee in Ulvenhout. De animo voor deelname is zo groot, dat er steeds een stuk of vier teams op de reservelijst staan. Ter illustratie: het team van CV De Gehaktballen deed vrijdag voor het eerst mee, na vijf jaar op de wachtlijst te hebben gestaan.

Van de quiz wordt serieus werk gemaakt. De organisatie houdt een jaar lang het nieuws bij en verzamelt allerlei triviale feiten om de vragenlijst mee te voeden. Vrijdag braken de deelnemers zich het hoofd over maar liefst 138 vragen, variërend van makkelijk tot ‘te doen’ tot bijna onmogelijk. 

Kennisvragen werden afgewisseld tot andere opdrachten, zoals het proeven van zes verschillende gehaktballetjes. En of je even wilde benoemen van welke zes dieren ze gemaakt waren. En over dieren gesproken: je moest van dertig beesten de naam noemen, dus niet de soort. Amerigo was een inkoppertje, Bokito ook, maar wie kende Rin Tin Tin nog? Een algemene vraag was om na het overlijden van Ruud Lubbers en Wim Kok de nog levende oud-premiers van Nederland te benoemen. Dat zijn er slechts twee, Van Agt en de (bijna vergeten) Balkenende.

Leuke uitsmijter was de muziekronde, met daarin onder meer vijf saxofoonsolo’s, live gespeeld door Bindert Blauw van harmonie Constantia. Noem maar uit welk nummer de solo komt, was de opgave. En noem de twee liedjes die we voor het gemak door elkaar afspelen.

Volledig scherm
Een van de teams probeert de herkomst van gehaktballetjes te achterhalen. © Joost Klaverdijk

Hoger plan

Voorafgaand aan de quiz werd Rens Cauweleers herdacht, de mede-organisator die vorig jaar op 29-jarige leeftijd overleed. “Hij was degene die de quiz naar een hoger plan tilde”, herdacht voorzitter Remco Raats Cauweleers. “Van een quiz met flipovers met daarop de stand is het nu een modern evenement. We maken gebruik van de nieuwste technieken, zoals drones en 360-gradencamera’s. Voor veel van die ontwikkelingen was Rens verantwoordelijk.” Voor een goed verloop van de quiz hoefden de deelnemers niet zelf naar de bar, maar werden ze aan de tfels bediend. Het vele eten was zelf meegenomen. Wat verder opviel, was het fanatisme bij de meeste teams, het gejuich bij de goede antwoorden en de vertwijfeling bij de missers. Maar de lol stond toch wel voorop.

De deskundige presentatie was in de vertrouwde handen van Frank Husson en Ati Graumans. De Stichting Ulvenhout 700 tekende weer voor de organisatie. Op het eind van de avond bleek Buurtschap ‘t Hoekske het sterkste team, voor het team van UVV ‘40 en Thecla. Dit is van oorsprong een groepje badmintondames, maar intussen uitgegroeid tot ‘een mix van alles’.

Volledig scherm
Voorzitter Remco Raats voor het begin van de Dorpsquiz. © Joost Klaverdijk
 1. Rechtbank Breda opent condoleanceregister voor doodgeschoten Derk Wiersum: ‘Aanslag heeft mij gesterkt als advocaat’
  PREMIUM

  Rechtbank Breda opent condolean­ce­re­gis­ter voor doodgescho­ten Derk Wiersum: ‘Aanslag heeft mij gesterkt als advocaat’

  BREDA - De plek is niet toevallig gekozen: onder het beeld van Vrouwe Justitia. ,,Of liever vóór het beeld van Justitia, wij staan voor rechtsbijstand en voor de rechtsstaat”, verklaart Lex Lensink, deken van de Orde van Advocaten de plaats van het condoleanceregister. ,,In de openbaarheid, in de publieke hal van het gerechtsgebouw, niet in een hoekje of in een advocatenkamer".
 1. Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok
  Geef uw mening

  Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok

  Nederlandse spaarders houden het nieuws over de spaarrente momenteel zeer nauwlettend in de gaten. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente namelijk wederom, wat kan leiden tot een negatieve spaarrentestand. Als de spaarrente negatief wordt, betekent dat dat spaarders moeten gaan betalen voor hun spaarcenten op de bank. En dat ziet de gemiddelde Nederlander niet zitten, bleek eerder al. Verdwijnt ons zuurverdiende spaargeld straks massaal weer in een oude sok?

In samenwerking met indebuurt Breda