Syriërs herdenken 'martelaren' op Kasteelplein in Breda

videoBREDA - Een groep van vijftien Syrische vluchtelingen en net zoveel sympathisanten heeft zich zaterdagmiddag verzameld op het Kasteelplein in Breda ter herdenking van 'hun martelaren'.

De groep die zich het Euro-Syrische 6 Mei Martelarencomité noemt vraagt aandacht voor de opoffering van Syriërs in de strijd tegen 'terroristen en illegale bezetters'. De groep verwijst naar recente overwinningen in Oost-Homs, Oost-Hama en de woestijn van Deir Ezzor.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
© Palko Peeters

'We zijn hier voor Syrië'

Er wordt gesproken van een pro-Syrische actie, die ook uit te leggen valt als pro-Assad actie. Maar dat is volgens de niet onomstreden organisator Ruben Rosiers uit Mechelen (B), die zich al langer inzet voor een solidariteitsbeweging pro-Syrië en soms in verband wordt gebracht met radicale ideeën, een discussie die hij nu niet wil voeren. ,,We zijn hier voor Syrië, voor het Syrische volk dat lijdt onder de sancties. De wereld creëert een vacuüm in het land, er ligt geen plan, het is geen eerlijk verhaal." 

Gevallen soldaten worden herdacht die vaak geen andere keus hebben dan het leger, zegt hij. Zo worden portretten van gevallen militairen meegedragen en ook van een omgekomen Syrische journalist. De meeste Syrische deelnemers komen uit de omgeving van Enschede. Aanhangers komen verspreid uit Nederland en België. Syriër Toni Touma (50) woont sinds 1990 in Nederland, op de vraag of hij wel of niet president Bashar al-Assad steunt: ,,Het is aan de bevolking een regering te kiezen, niet aan andere landen." Volgens Rosiers, getrouwd met een Syrische, speelt er onder Syriërs vaak discussie over geloof (christenen, moslims) of over steun aan de rebellen of Assad. De situatie in Syrië, zegt hij, is uitermate complex. ,,Maar met deze actie vragen we aandacht voor het leed, voor het verlies van zoveel Syriërs, ze zijn gestopt met tellen.'' 

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Organisator Ruben Rosiers. © Palko Peeters

Aandacht vragen voor leed van Syriërs 

De burgeroorlog in Syrië begon in 2011 na een gewapende opstand van rebellen. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zijn sinds die tijd 200.000 doden gevallen en zijn vier miljoen mensen het land ontvlucht. Rosiers over de rebellen: ,,Het gaat om een zeer gemengde groep, met soldaten uit Syrië, maar ook uit Irak, Jordanië, andere Arabische landen. Het gaat ons erom dat de slachtoffers een gezicht krijgen.'' 

De oorlog moet stoppen, zegt Rosiers die recent nog een bezoek bracht aan kustplaats Latakia waar de familie van zijn vrouw woont. ,,Als je ziet waar de mensen van moeten leven, er wordt honger geleid.'' De herdenking met vlaggen en spandoeken verloopt rustig. De actie was gemeld bij de gemeente, de burgemeester gaf toestemming op voorwaarde van een eigen ordedienst en vaste looproute. Er wordt gezien het slechte weer geen mars meer door de stad gelopen.

Volledig scherm
© Palko Peeters
  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.

In samenwerking met indebuurt Breda