Volledig scherm
Suzie van Amelsvoort, werkzaam bij restaurant Gauchos aan de Grote Markt in Breda, is doorgedrongen tot de finale van het Nederlands Kampioenschap biertappen. © Johan Wouters

Suzie uit Breda wordt derde bij de vrouwen op NK Biertappen

BREDA - De Bredase Suzie van Amelsvoort behaalde woensdagmiddag de 17e plaats op het NK Biertappen. Ze is daarmee de derde beste tapster van Nederland. 

,,Je moet de juryleden het gevoel geven dat ze iets bijzonders krijgen. Je moet tappen alsof de koningin op bezoek komt", legt Van Amelsvoort uit. De avond voorafgaand aan het NK demonstreert ze achter de bar van haar werkgever, restaurant Gauchos, hoe je het perfecte biertje tapt: In één snelle, doch soepele, beweging wordt de tapkraan naar beneden gehaald. Met eenzelfde gratie wordt het glas precies schuin genoeg onder de kraan gehouden. Zónder dat de kraan daarbij het glas of het bier raakt.

Bolling
 ,,Nooit met je afschuimer tegen het glas tikken", voegt ze er aan toe. En zorgen dat je een mooie bolling op het schuim hebt staan." Van Amelsvoort heeft samen met enkele collega's meegedaan aan een regionale voorronde in Eindhoven. Hier werd ze al derde van de regio Zuid-Nederland. ,,Het was voor mij de tweede keer" vertelt ze. ,,Het is een wedstrijd en je moet daarbij goed weten waar de jury op let." Er zijn tijdens het NK punten te verdienen voor het tappen en het afschuimen maar ook het spoelen, de gastvrijheid en de presentatie worden beoordeeld.

Speciaal bier
Na de eerste twee ronden, waarin alle 55 deelnemers één fluitje en één vaasje hebben mogen tappen, heeft Van Amelsvoort 160 punten verzameld. Twéé punten meer was voldoende geweest voor een plek in de finaleronde. Daarin zit ook het onderdeel speciaal bier, Van Amelsvoort favoriete onderdeel ,,De kunst bij het uitschenken van speciaal bier is dat je het gelijkmatig doet. En nooit het glas vasthouden, maar je dienblad iets kantelen." Na afloop van de wedstrijd gaat ze samen met haar collega's uit eten bij een zusterbedrijf in de hoofdstad.

Tevreden
 ,,Ik ben zeer tevreden met mijn prestatie", zegt ze stalend. ,,Het lag allemaal heel dicht bij elkaar en daarbij gaf de jury ook aan dat het dit jaar een sterk deelnemersveld was. Volgend jaar ben ik er zeker weer bij."
Het NK biertappen vindt jaarlijks plaats tijdens de horeca vakbeurs (de Horecava) in de Amsterdamse RAI. In totaal startten er dit jaar vier Bredase deelnemers aan het NK, waarmee de stad opvallend ruim vertegenwoordigd is. Naast Van Amelsvoort traden ook Rinse Krist en Vincent Nicolaes van café 't Hart van Breda aan in finale. 

Krist eindigt in de middenmoot op een 25e plaats. Zijn collega begaat een faux pas op het onderdeel glasbehandeling en krijgt een 2, daar waar hij in de eerste ronde nog een 9 scoorde. Bram de Weert van café de Bruine Pij eindigt op een 47e plaats. Hoewel hij in beide ronden de maximale score (10) behaalt op de onderdelen tappen en afschuimen, gaat ook hij onderuit op het onderdeel glasbehandeling.

In samenwerking met indebuurt Breda