Volledig scherm
De Grote Kerk in Breda © Foto René Schotanus/Pix4Profs

Subsidie voor Bredase kerk en Oosterhoutse brouwerij

OOSTERHOUT/BREDA - De Grote Kerk in Breda en Brouwerij De Gecroonde Bel in Oosterhout hebben zaterdag respectievelijk 217.000 en 273.000 euro subsidie van de provincie Brabant gekregen. 

In totaal ontvingen tien Brabantse monumenten 3,1 miljoen euro restauratiesubsidie van de provincie. Enkele andere monumenten die geld hebben gekregen, zijn de Sint-Jan in den Bosch (248.000 euro) de Bartholomeuskerk in Waspik (400.000 euro) en Fort Altena in Werkendam (400.000 euro).

Bij alle monumenten wordt de subsidie gebruikt voor restauratie en instandhouding, zoals het vervangen of restaureren van zaken als daken, gevels en ramen. 

Dolgelukkig

Volledig scherm
Joop Gloudemans (rechts) ontvangt de beschikking uit handen van gedeputeerde Henri Swinkels. Foto Peter van Trijen. © Peter van Trijen

Eigenaar Joop Gloudemans  van Brouwerij De Gecroonde Bel is dolgelukkig met de subsidie van de provincie. “We gaan met dit geld de buitenkant opknappen. De gevel restaureren, kozijnen opknappen en het dak repareren. Dat is hard nodig, dus dit geld wordt heel erg goed besteed. We zijn er echt heel blij mee.” 

De Gecroonde Bel begon ooit als brouwerij, en kreeg daarna verschillende bestemmingen. Zo werden hier jarenlang de bekende PDM- banden voor videorecorders gemaakt. Gloudemans kocht het pand 25 jaar geleden om er zijn bedrijf in zonweringen te huisvesten. “Dat verkochten we enige jaren geleden. Nu zijn er meerdere bedrijven in gevestigd.”

Volledig scherm
Bierbrouwerij De Gecroonde Bel in Oosterhout. Foto Peter van Trijen. © Peter van Trijen
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda