Volledig scherm
Terence van Lenten (links) - die de opleiding gespecialiseerd kok aan De Rooi Pannen volgt - reisde deze week met zijn docent Joost de Roover (rechts) af naar de Concours Olivier Roellinger in het Franse Dinard. © Joost de Roover

Student De Rooi Pannen maakt furore bij Franse kookwedstrijd: ‘De hele school is trots’

BREDA/FIJNAART - Het was de eerste keer dat de Franse kookwedstrijd Concours Olivier Roellinger leerling-koks uit de rest van Europa toeliet. Fijnaarter Terence van Lenten (24) van De Rooi Pannen in Breda durfde de uitdaging aan en reisde afgelopen week samen met zijn docent naar Dinard. Met zijn gerechten The touch of Dutch pakte hij de eerste plaats. ‘Ik ben nog van slag’. 

Volledig scherm
Een van de twee gerechten die Terence van Lenten op het Concours Olivier Roellinger heeft gepresenteerd. © Joost de Roover

Concours Olivier Roellinger, hoe kwam je daarbij?
,,Ik las een oproep voor de wedstrijd op Facebook. Een internationale uitdaging, dat leek me wel wat. Met zoiets kun je je naam op de kaart zetten.” Zijn docent Joost de Roover vult aan: ,,Eigenlijk doet de school vanwege de verhuizing dit jaar geen wedstrijden. Maar Terence is zo leergierig, staat er altijd. We konden geen nee zeggen.”

Met welk gerecht wist je de jury in te pakken? 
,,Ik moest twee recepten bedenken, een gastronomisch gerecht en iets wat iedereen thuis kan maken. Met één vissoort, die op een duurzame manier is gevangen of gekweekt. Ik koos voor de Dutch Yellowtail van een biokwekerij uit Zeeland. Ook de overige ingrediënten haalde ik bij producenten uit Nederland. De kokkels, zeewier en zelfs de sojasaus. Ik wilde laten zien wat we hier in huis hebben.”

Jij bleek de beste van de twaalf studenten. 
,,In het koken had ik vertrouwen, dat doe ik dagelijks. Maar ik moest mijn gerechten ook presenteren, in het Engels én voor een twaalfkoppige, Franse jury. Ook de uitreiking was in het Frans, ik had geen idee wat ze zeiden. Tot ik bij de nummer 1 ‘De Rooie Pannen’ hoorde. Alles daarna beleefde ik in een waas.” Zijn docent vult aan: ,,Hij kreeg een waardebon en trofee. We gingen met een brede glimlach naar huis. De hele school is trots.”

Is het koken met de paplepel ingegoten?
,,Mijn ouders runnen al twaalf jaar Cafetaria Family in Fijnaart. Daar ben ik als dertienjarige begonnen in de afwas, later hielp ik bij het opzetten van het eethuis. Even overwoog ik ook de cafetariawereld in te gaan, maar het paste toch niet helemaal bij mij. Ik kwam op De Rooi Pannen terecht en werkte de afgelopen jaren bij verschillende zaken, waaronder een tweesterrenrestaurant. In het najaar start ik bij Wolfslaar in Breda.”

Smaakt het naar meer?
,,In juni mag ik nog een keer terug naar Frankrijk, die bijeenkomst laat ik eerst over me heen komen. Voor nu richt ik me weer op werk en school. Maandag staat er een taartopdracht op het programma.” 

 1. Politie met breekijzer voor Rabobank in Breda, man mag gevallen pasje niet zelf onder pinautomaat opvissen

  Politie met breekijzer voor Rabobank in Breda, man mag gevallen pasje niet zelf onder pinauto­maat opvissen

  BREDA - Een opmerkelijke situatie vrijdagmiddag voor de Rabobank in Breda, waarbij de politie met een schep en breekijzer voor de pinautomaat stond. Wat was er gebeurd? Een man liet bij het pinnen zijn pasje onder de rand van de pinautomaat aan het Kloosterplein vallen, maar mocht zelf niet aan de tegels van de bank zitten. Meerdere agenten, gewapend met een breekijzer, kwamen hem te hulp.
 2. Reddingsplan VV Advendo, wethouder ziet mogelijkheden: ‘Maar het is complex’
  PREMIUM

  Reddings­plan VV Advendo, wethouder ziet mogelijkhe­den: ‘Maar het is complex’

  BREDA - Wethouder Daan Quaars (VVD, sport) trekt alles uit de kast om in ieder geval één voetbalcub te behouden voor de wijk Hoge Vucht in Breda-Noord. Hij ziet mogelijkheden: ,,Maar het loket makkelijke oplossingen is gesloten. Het is een complex probleem. Er zit energie in de wijk, maar we zijn er nog niet uit”, aldus Quaars donderdagavond tijdens het vervolgdebat over de toekomst van de Hoge Vucht.

In samenwerking met indebuurt Breda