Volledig scherm
Hans Paardekam in de vriezer van de voedselbank ik Breda. © Joyce van Belkom / Pix4Profs

Stroomstoring voedselbank Breda: Hammetjes, kaas, frikandellen, alles moet weg

RegioBREDA ,,Het is doodzonde'', verzucht Hans Paardekam, terwijl hij in een bak ijs knijpt. De coördinator van de voedseldistributie staat in de diepvriescel van de Voedselbank Breda. Door een stroomstoring viel vrijdag de stroom uit van de grote vriezer.

Tweeduizend kilo aan voedsel moet nu vernietigd worden. ,,Diepvriesgroenten, ijs, deze mooie hammetjes: het moet allemaal weg. Dat gaat me aan het hart.” Het is iedere week weer een uitdaging om voedselpakket samen te stellen, zegt Desiré van Veldhoven, woordvoerster van de voedselbank. "Voor de deelnemers en vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten hier is dit heel zuur.”

Maand eten
Paardekam schat de waarde van alles rond de vijftienduizend euro. "Afgelopen week hadden we 419 gezinnen die hier kwamen, goed voor zo’n 920 personen. Van deze voorraad zouden zij allemaal dik een maand kunnen eten.” In plaats daarvan wordt het vernietigd.

"Door een speciaal destructiebedrijf, want dat moet volgens de richtlijnen”, vertelt Paardekam. Dat gaat vermoedelijk woensdag gebeuren. Kosten: "Zo’n 500 tot 750 euro, dat zeggen de offertes. Maar we gaan kijken of we de kosten iets kunnen drukken door bijvoorbeeld met vrijwilligers het spul zelf naar het vernietigingsbedrijf te brengen.”

Warmer
Is het diepvrieswaar dan echt niet te redden? ,,Nee”, zegt Paardekam. Het voedsel is voor onbekende tijd ‘warmer’ dan -12 geworden. ,,Dit alles weggooien doe ik echt niet voor m’n lol. Wij moeten aan dezelfde regels voldoen als bijvoorbeeld een supermarkt. We houden ons aan HACCP- normen, een keurmerk voor voedselveiligheid. Het voedsel mag niet opnieuw worden ingevroren en we mogen het ook niet meer aan mensen meegeven. ”, aldus Paardekam.

"Als mensen dan toch ziek worden van het eten dat ze van ons gekregen hebben, dan hebben wij het gedaan. De voedselveiligheid en de veiligheid van de deelnemers gaan voor alles.”

Nieuw
Vrijdag kunnen de deelnemers weer een nieuw voedselpakket halen. Krijgen ze de pakketten weer gevuld? Paardekam, Van Veldhoven en vele anderen werken er hard aan om dat voor elkaar te krijgen. Al het nieuwe diepvrieswaar wordt nu bewaard in vier kleinere vriezers, daardoor is de voorraad beperkt. Maar er wordt hulp geboden: "Onder andere de voedselbank uit Den Bosch reikt de helpende hand”, zegt Veldhoven.

In samenwerking met indebuurt Breda