Volledig scherm
Zundertse burgemeester Leny Poppe-de Looff Foto Edwin Wiekens / Pix4Profs

Strijd tegen Fort Oranje in Rijsbergen: Leny Poppe-De Looff laat zich niet intimideren

bredaRIJSBERGEN - De Zundertse burgemeester Leny Poppe-de Looff wil af van verloederde camping Fort Oranje in Rijsbergen. ,,Een nieuwe wet moet ons de mogelijkheid geven echt in te grijpen.'' Lees het interview in deze krant.

Hennepkwekerijen, prostitutie, openstaande belastingschulden, kinderen die niet naar school gaan, Bij vrijwel iedere grootscheepse controle doet Fort Oranje zijn naam als dé vrijplaats van Brabant eer aan. Een plek waar de autoriteiten maar geen vat op lijken te krijgen.

Recent pleitte de Tilburgse burgemeester Noordanus, voorzitter van de Taskforce Brabant Zeeland die tegen de drugscriminaliteit strijdt, om nog een stap verder te gaan. Hij wil dat de wet wordt aangepast om verloederde en afgegleden vakantieparken als Fort Oranje snel te kunnen sluiten.

Een oproep die omarmd wordt door de Zundertse burgemeester Leny Poppe-de Looff. De 66-jarige bestuurster van CDA-huize die volgende maand tien jaar de scepter zwaait in Zundert, is sinds haar aantreden in een felle, niet aflatende strijd verwikkeld om de misstanden op het 700 staanplaatsen tellende recreatiepark in haar gemeente aan te pakken. Tevergeefs, tot nu toe.

Keer op keer blijkt dat er van alles mis is op Fort Oranje. Waarom lukt het u toch niet die misstanden aan te pakken? We leven toch in een rechtsstaat?

,,Omdat ons de wettelijke middelen ontbreken om alles wat daar mis is echt aan te pakken. Er zijn natuurlijk al heel veel integrale acties geweest. En we kunnen er strafrechtelijk voor zorgen dat criminelen die er zitten worden opgepakt. Maar terwijl de ene crimineel er verdwijnt, strijkt de andere er alweer neer. Hetzelfde geldt voor de leefbaarheid. We kunnen ervoor zorgen dat iemand die in erbarmelijke omstandigheden in een caravan moet wonen, geholpen wordt. Maar even later gebeurt in een andere caravan weer precies hetzelfde."

Hoe lang duurt het nog voordat het op Fort Oranje helemaal uit de hand loopt?

,,Nou ja, het gaat nu al mis. Wat dacht je van zestien branden in anderhalf jaar tijd. En dan zegt de eigenaar: 'ja, kan ik daar wat aan doen?' Gelukkig is het tot nu toe allemaal nog net goed gegaan. Het is niet voor niets dat bij iedere brandmelding op Fort Oranje er standaard twee brandweerwagens uitrukken. Ook de omgeving is heel bezorgd en dat begrijp ik heel goed."

De eigenaar en veel bewoners hebben in het verleden duidelijk gemaakt niet gediend te zijn van uw pogingen Fort Oranje te laten sluiten. Heeft u zich weleens geïntimideerd gevoeld. Bent u weleens bedreigd?

,,Daar wil ik liever niet te veel over zeggen. Maar ik heb anonieme brieven gehad. Wat daar in stond? Daar zeg ik liever niet al te veel over. Maar ik laat me niet zo makkelijk intimideren. Je bent wel extra alert."

Lees het hele interview met de burgemeester vrijdag in de krant en zaterdag een uitgebreid verslag over Fort Oranje in het weekend.

Volledig scherm
Zundertse burgemeester Leny Poppe-de Looff Foto Edwin Wiekens / Pix4Profs

In samenwerking met indebuurt Breda