Volledig scherm
© Thinkstock

'Strenge eisen aan cameratoezicht in Bredase woonwijken'

BREDA - Als er in woongebieden in Breda cameratoezicht komt, moet dat alleen onder strikte voorwaarden kunnen.

Dat stellen de fracties van D66 en SP.

De gemeenteraad besluit donderdagavond over een voorstel van het college om de mogelijkheden tot cameratoezicht in Breda te verruimen. Daartoe moet de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) worden aangepast.

Volgens de huidige APV kan de burgemeester bepalen dat er vaste camera's worden geplaatst voor toezicht op openbare plaatsen, met uitzondering van gebieden die vooral worden gebruikt voor bewoning.

Het college wil nu dat de APV wordt aangepast zodat er geen onderscheid is tussen vaste en mobiele camera's. Ook wordt voorgesteld de uitzondering voor woongebieden te schrappen.

Het college denkt dat mobiele camera's vooral zullen worden ingezet bij tijdelijke overlastsituaties en geeft als voorbeelden: hangjongeren, drugsdealer, straatrovers en vandalen. 'Dit kan zich overal voordoen, ook in woonwijken', aldus het college.

Het opnemen van mobiele camera's in de APV is vooral een formaliteit. Die werden afgelopen jaren al vaker gebruikt, maar de APV stamt uit de tijd dat vooral met vaste camera's werd gewerkt.

Cameratoezicht ook toestaan is woongebieden ligt gevoeliger. Dat is de reden voor D66 en SP om vanavond een amendement in te dienen. Zij willen het voorstel aanpassen door er enkele voorwaarden in op te nemen. Zo willen de partijen dat omwonenden vooraf worden geïnformeerd over het hoe en waarom van het toezicht. Ook mag cameratoezicht alleen ingezet worden als er 'een ernstig risico is op verstoring van de openbare orde' is. "De aanwezigheid van hangjongeren als zodanig rechtvaardigt het inzetten van camera's bijvoorbeeld niet", zegt Bas Maes van de SP.

Verder willen de partijen dat de burgemeester verantwoording aflegt aan de gemeenteraad over de inzet van camera's. "Wanneer we die voorwaarden als raad nu niet stellen geven we de burgemeester carte blanche", zegt Maes.

In samenwerking met indebuurt Breda