De streetartist Rutger Termohlen maakte deze week in Breda een muurschildering waarmee Netflix een nieuwe serie The Umbrella Academy promoot
Volledig scherm
De streetartist Rutger Termohlen maakte deze week in Breda een muurschildering waarmee Netflix een nieuwe serie The Umbrella Academy promoot © Allis O'Neill

Streetart in Bredase St. Janstraat promoot Netflix-serie

BREDA - Hij staat er sinds deze week. Een rauw portret van een man. Groot op een bouwschutting in de Sint Janstraat in Breda. Een tatoeage met ‘Good Bye’ in een handpalm. Een 4 er vlak naast.

Het blijkt streetart te zijn van de Bredase kunstenaar Rutger Termohlen. Bekend van verschillende schilderingen op muren in Breda. Die werken maken allemaal deel uit van de Blind Walls Gallery. En ook in dit geval is het de Blind Walls Gallery die een muur aanwees waar Termohlen aan de slag kon gaan. Toch wijkt het kunstwerk af van de andere streetart.

Netflix

De Blind Walls Gallery bevat namelijk vooral artistieke schilderingen met een duidelijke link met Breda. Dat geldt niet voor het werk in de Sint Jansstraat. Dat is, zo blijkt, in opdracht gemaakt van televisiezender Netflix. Die wil er een serie mee onder de aandacht brengen die vrijdagavond  15 februari werd gelanceerd.

Die serie is ‘The Umbrella Academy’. In een notendop gaat het over zes, eigenlijk zeven, dertigers die opgroeiden bij een zonderling. Hij stoomde ze klaar om de wereld te redden met hun eigen, bijzonder gaven.

Zes steden 

Ter promotie liet Netflix deze week in zes verschillende Nederlandse steden plaatselijke streetartists een van de karakters schilderen. Termohlen kreeg nummer 4: Klaus. Een duister personage met paranormale gaven. De andere portretten zijn te vinden in Rotterdam, Eindhoven, Maastricht, Deventer en Den Haag. 

Het werk maakt, vanwege de commerciële achtergrond, formeel geen deel uit van de Blind Walls Gallery. Wel heeft die organisatie, door een muur beschikbaar te stellen, er van Netflix een vergoeding voor gekregen. Die wordt geïnvesteerd in een muurschildering die wel past binnen de Blind Walls-doelstellingen. De samenwerking met Netflix wordt gezien als experiment om te kijken hoe inkomsten zijn te werven. Geld dat nodig is om de honderd muurschilderingen te kunnen maken, die de gemeente Breda wenst. 

De schildering in de Sint Janstraat in Breda
Volledig scherm
De schildering in de Sint Janstraat in Breda © Pix4Profs/Edwin Wiekens

In samenwerking met indebuurt Breda