Volledig scherm
Een hennepkwekerij in Roosendaal is ontdekt en wordt ontmanteld. foto Remco de Ruijter

'Straf hennephandel zoals harddrugshandel'

BREDA - De hennephandel is de onschuld voorbij. Achter de façade van de alom vertrouwde coffeeshop gaat een wereld schuil van zwaar geweld.

Korpschef Frans Heeres van de politie Midden- en West-Brabant vindt dat het roer radicaal om moet. Als 'portefeuillehouder hennep' binnen de Raad van Hoofdcommissarissen heeft hij de commissie Van de Donk geadviseerd 'wietbazen voortaan te beschouwen als grote criminelen'.- De indruk bestaat dat de politie de grote jongens laat lopen. Is dat terecht?"Veertig procent van ons opsporingsapparaat wordt ingezet tegen de hennepcriminaliteit. Hennep is onze grootste zorg. Al jaren zien wij tendensen van toenemend gevaar. Boobytraps en gevaarlijke chemicaliën worden ingezet ter verdediging van hennepkwekerijen. Dat zegt iets. We zien ook dat hennep en harddrugs in elkaar overvloeien. Daarom vinden wij dat hennepcriminelen net zo zwaar gestraft moeten worden als harddrugscriminelen. "- Is dat genoeg?"We proberen slimmere strategieën te bedenken bij de opsporing. Zo bekijken we hoe we de bendes op een andere manier kunnen aanpakken dan ze van ons gewend zijn. Bij iedere ontmanteling van een hennepkwekerij neemt de politie nu ook al de andere goederen in beslag. We willen barrières opwerpen. Zo wordt momenteel ook onderzocht hoe banken eenzijdig een hypotheekovereenkomst kunnen opzeggen, nadat er in een koophuis een hennepkwekerij is ontdekt. Nu kunnen alleen verhuurders iemand uit huis laten zetten."- Maar tot nu toe zijn het toch vooral de kleine jongens die de klos zijn?" Vorig jaar heeft de politie in Made een hennepkwekerij opgerold van 66.000 planten. Elke plant is goed voor een opbrengst van duizend euro per jaar. Tel uit je winst. Ik noem dat geen kleine jongen. Wel hebben we bij de politie te maken met capaciteitsgebrek. Voor een goede aanpak van de zware hennepcriminaliteit hebben we extra geld en mensen nodig."- Komt die boodschap over in Den Haag?"De Landelijke Taskforce Hennep (Heeres zit hier zelf ook in, Geert Nijland.) geeft het advies hennepkweek te beschouwen als een zwaar delict. Ik heb de indruk dat de minister gevoelig is voor deze boodschap. In oktober weten we wat dat betreft meer. Dan zal het kabinet het standpunt ten aanzien van de drugsproblematiek bekend maken."- Dan kan de aanpak van de grote wietcriminelen pas echt prioriteit krijgen?"De politie is afhankelijk van het Openbaar Ministerie. Het OM stelt de prioriteiten.Zowel het Openbaar Ministerie als de rechterlijke macht moeten zich bewust zijn van de ernst van de situatie.Voor ons in Brabant is dit erg belangrijk. De steden komen er in de misdaadstatistieken niet best vanaf.Er moet iets gebeuren. Let wel: het gaat ons niet om de gebruiker, maar om de georganiseerde misdaad.Gelukkig komen er steeds meer tips over hennepcriminaliteit binnen bij Meld Misdaad Anoniem. Dit jaar zijn dat er al vierhonderd, terwijl in heel 2008 605 tips binnenkwamen."

Volledig scherm
Korpschef Heeres.
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Heeft NAC voldoende progressie getoond om vertrouwen te hebben in directe handhaving?

Heeft NAC voldoende progressie getoond om vertrouwen te hebben in directe handhaving?

  • Ja (49%)
  • Nee (51%)
1584 stemmen