Volledig scherm
De Koepel in Breda. © Palko Peeters

Stormloop op een plek in De Koepel in Breda

BREDA - Sinds de bekendmaking afgelopen maandag dat de Bredase koepelgevangenis in gebruik komt als verzamelcomplex voor uiteenlopende initiatieven en bedrijvigheid loopt het storm met aanmeldingen.

Tessa van Leeuwen van VPS, de vastgoedspecialist die door het Rijksvastgoedbedrijf is aangewezen om De Koepel voor minstens twee jaar te verhuren, meldt dat er direct al tachtig reacties binnen zijn. "Dat is hartstikke leuk. We zijn amper in de lucht of we merken al dat er heel veel enthousiasme is een ruimte in gebruik te nemen."

Escaperoom
Wat ze zoal voorbij ziet komen: "Wat ik in alle snelheid heb gezien is bijvoorbeeld een escaperoom. Maar ook kindercoaching, een toneelgroep, iemand die een atelierruimte zoekt. Echt heel uiteenlopend."

Een escaperoom, waar mooier dan in een voormalige bajes. Het doet even denken aan die opzienbarende ontsnapping in 2010 van Hulda 'Tottie' Kiel uit de vrouwenvleugel, een hoofdstuk apart in de rijke geschiedenis van de penitentiaire inrichting De Boschpoort, zoals De Koepel officieel heette.

De vrouw wist te ontkomen door met haar handen en een verfkrabber een tunnel te graven naar de Kloosterstraat. Zoals de monumentale De Koepel, gebouwd in 1886 door architect Johan Frederik Metzelaar volgens het panopticum-principe natuurlijk veel meer anekdotes herbergt.

De bekendste gevangenen waren wel de Vier van Breda. Op 27 januari 1989 kwamen de laatste twee van deze vier oorlogsmisdadigers vrij, Franz Fischer en Ferdinand aus der Fünten.

De sluiting van de koepelbajes, in april 2014, was onderdeel van een grote bezuiniging in het gevangeniswezen, 250 gevangenen werden elders ondergebracht. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) nam vervolgens de vrouwenvleugel en bijgebouwen in gebruik voor opvang van 400 vluchtelingen. Op 22 oktober verlieten de laatste asielzoekers het complex.

Bundelen
Cirque du Soleil, bazar, hotel, dinerhouse, studentenflat... De potentiële bestemmingen zongen rond. Het wordt FutureDome: activiteiten die passen in het bestemmingplan van 'maatschappelijk doel', in de sfeer van zorg, educatie, cultuur, sport en beweging, innovatie, duurzaamheid. "We gaan alle inschrijvingen bundelen, in volgorde van aanmelding houden we dan intakegesprekken en bezichtigingen", zegt Van Leeuwen. Dat alles staat vanaf december te gebeuren, als VPS de sleutel krijgt.

Inzichtelijk
VPS komt in december met een nieuwe website: "We gaan de units nog inzichtelijk maken. Het complex is immens groot. Prachtige ruimtes, ook voor een expositie, experimentele kunst, voor een architectenbureau of startende ondernemer. Maar er zijn ook talloze kantooruimtes."

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

In samenwerking met indebuurt Breda