Storing legt treinverkeer in Breda lam: ‘Hoe u in Rotterdam kunt komen? Er rijden bussen’

videoBREDA - ,,Dit is klote", zegt Priscilla (25). In het station van Breda leunt de Fontys-student tegen een muur. Het is 8.15 uur. Om haar heen wemelt het van de treinreizigers. ,,Dames en heren", klinkt uit de luidsprekers. ,,In verband met een grote sein- en wisselstoring rijden er geen treinen van en naar Breda.” Priscilla zucht. ,,Had ik me niet zo hoeven haasten.”

Volledig scherm
In de stationshal in Breda blijven reizigers naar de informatieborden lopen. Maar er verandert niets. De treinen gaan pas om 10.15 uur rijden, zo is de verwachting. Een enkeling maakt een foto als bewijs voor school of werk © Edine Wijnands

Het is druk in het Bredase station. Overal zitten, hangen en dralen reizigers. Keer op keer gaat de blik naar de informatieborden. Om iedere keer opnieuw vast te stellen dat niks is veranderd. De treinen die al sinds ongeveer 7.54 uur niet meer rijden rond Breda komen, zo is de verwachting, pas omstreeks 10.15 uur weer in beweging.

Bussen

Mannen in gele en blauwe NS-jasjes worden omringd door reizigers. ,,Hoe u in Rotterdam kunt komen? Er rijden bussen.” En: ,,Nee, wij weten ook niet meer dan dat de treinen waarschijnlijk weer om 10.15 uur rijden.” Klote-NS, klinkt een gemompel. ,,Is niet anders", halen anderen, zoals Hans Struik uit Zundert, de schouders op. ,,Ik moet naar Dordrecht. Maar ik heb pas vanmiddag werkafspraken staan. Dus neem ik maar een broodje of zo.”

Volledig scherm
Bij de Starbucks zijn de laptops opengeklapt. Overal in het station wordt gestudeerd en gewerkt © Edine Wijnands

Intussen is het Bredase station langzaam aan het veranderen in één groot kantoor. Bij de Starbucks, op de picknicktafels in de stationshal, op knieën van reizigers die bij gebrek aan plaats maar op de grond zijn gaan zitten, overal zijn laptops open geklapt en wordt gewerkt en gestudeerd. Het gepingel van de stationspiano en de stem van de NS-omroepster als achtergrondgeluid.

Laptop

,,Tja", kijkt Wim Peggeman uit Breda goed gehumeurd op van zijn computer. ,,Zo gaat dat tegenwoordig. Ik heb niet echt een kantoor nodig. Ik werk in Den Haag, heb geen afspraken staan. Dus ben ik hier maar vast aan de slag gegaan.” Heen en weer naar huis? ,,Had gekund. Maar dan ben ik tijd kwijt aan fietsen. Dit gaat net zo goed.”

Terwijl, na een mededeling via de intercom dat er gratis koffie is, zich een lange rij wachtenden verzamelt voor de stationskiosk, staan de scholieren Juman (16) uit Prinsenbeek en Hajar (18) uit Breda, foto's te maken van de beeldschermen die melden dat de treinen niet rijden. ,,Moet van school", lachen ze. ,,We zitten op het Kellebeek in Roosendaal. We belden dat we later komen. Ze wilden bewijs. Daarom maken we foto's.”

Alternatief

Net als Peggeman en Struik hebben de scholieren besloten dat ze geen gebruik maken van de bussen die de NS heeft ingezet. ,,Dat duurt anderhalf uur", zegt Juman. ,,En dan moeten we nog een stuk lopen", vult Hajar aan. Niet de moeite: ,,Als we wachten tot de treinen weer rijden zijn we eerder op school.”

En, terwijl op de Stationslaan aan de Belcrumzijde, groepjes mensen wachten op een bus als alternatief om hun bestemming te bereiken, een lange rij auto's stapvoets langsrijdt, een rennende man snel roept dat een collega hem oppikt, druppelen gestaag de tweets van gefrustreerde reizigers binnen. Want een storing in Breda, heeft ook gevolgen voor andere delen van het land. ,,De NS opent de week maar weer eens met een wisselstoring...” Balen, worden gelaten de schouders opgehaald. 

Als de treinen rond 9.30 uur, eerder dan verwacht weer gaan rijden, is er toch opluchting. 

Volledig scherm
Als wordt omgeroepen dat er gratis koffie is, vormt zich al snel een rij reizigers voor de kiosk in de stationshal in Breda © Edine Wijnands
Volledig scherm
Op de informatieschermen staat dat geen trein rijdt vanuit Breda © Edine Wijnands

In samenwerking met indebuurt Breda