Volledig scherm
Foto: ANP

Stijging ozb Zundert druist in tegen wens voorjaarsnota, maar onvermijdelijk

ZUNDERT Inwoners van de gemeente Zundert gaan volgend jaar 1 procent meer onroerendezaakbelasting betalen (ozb). Dat staat in de begroting voor 2017. Maar dat druist in tegen de wens die de politiek had geuit bij de voorjaarsnota. Die wilde geen verhoging van de ozb.

Tijdens de eerste van de twee raadsvergaderingen over de begroting was het dan ook die 1 procent die met name bij de oppositiepartijen de nodige vragen opriepen. De inwoners van Zundert hebben immers sinds 2010 al de nodige lastenverzwaringen voor de kiezen gehad. Dus mag het, nu er financieel iets meer lucht is, best wel eens een beetje minder.

Klopt, beaamde economie-wethouder Piet Utens (VVD). En er is bij het maken van de begroting ook echt geprobeerd de ozb-verhoging op nul procent te houden. Maar Zundert werd door de provinciale controleur op de vingers getikt. "Die wees erop dat we dan later, met name in 2019 en 2020, financieel in de knoei zouden komen."

Met dat ene procentje is dat te vermijden. "Let wel, dat kost een huishouden gemiddeld zo'n 4,50 euro per jaar extra." Dat afgezet tegen een korting op bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing, maakt de lastenverzwaring volgens Utens overzichtelijk.

Uiteraard waren er meer onderwerpen die de aandacht van de gemeenteraad hadden. Zoals de veiligheid. Er is voor volgend jaar 60.000 euro extra voor uitgetrokken. "Zet die in voor camera's langs de uitvalswegen", daagde OPZ (Onafhankelijke Partij Zundert) collega-partijen uit tot een debat. Die wezen er op dat camera's misschien wel helpen bij het vergroten van de veiligheid, maar dat daar, voor zo'n beslissing wordt genomen, nog wel over moet worden gediscussieerd.

Burgemeester Leny Poppe-De Looff merkte op geen voorstander te zijn van het plan. Het geld is, zoals ook de PvdA opmerkte, bedoeld voor extra mankracht. Het budget moet hoger om genoeg mensen te hebben die daar zijn, waar het nodig is. Bovendien: "Gaan we interventieteams opzetten. Dat kost geld." Cameratoezicht? "We hebben twee mobiele camera's aangeschaft. Die kunnen we preventief op wisselende plaatsen inzetten." Volgende week dinsdag gaat de vergadering door.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

In samenwerking met indebuurt Breda