Stichting Welzijn Zundert luidt noodklok: ‘We dreigen te moeten stoppen!’
ZUNDERT - Stichting Welzijn Zundert (SWZ) is in zwaar weer terecht gekomen. Directeur Ankie de Hoon luidt de noodklok. ,,Als er niks gebeurt, is het einde verhaal.”
Eén en ander heeft alles te maken met een nieuwe manier waarop de gemeente Zundert het lokale welzijnswerk is gaan financieren.
SWZ is een kleine lokale organisatie die zich sinds 1995 inzet voor het sociale welzijn van de inwoners. Er zijn inmiddels acht betaalde krachten in dienst.
Projectsubsidies
In 2017 besliste de raad om SWZ drie jaar lang met een vast bedrag van 312.000 euro te ondersteunen. Eind 2019 besloot Zundert de werkwijze te veranderen. Geen algemene subsidies meer aan organisaties, maar geld voor specifieke, afzonderlijk taken en diensten waarmee, aldus verantwoordelijk wethouder Twan Zopfi: ,,Onze inwoners het beste worden ondersteund.”
SWZ schreef een meerjarenplan waarin taken werden gemeld waar de stichting zich mee bezig wilde houden en diende het in. Het duurde, aldus de gemeente, daarna even voor SWZ de vertaalslag had gemaakt naar aanvragen voor steun voor specifieke projecten.
Helft budget
Op 9 december kreeg SWZ te horen dat slechts een deel van de projectsubsidies was toegekend aan de Zundertse instelling. Andere taken waren aan anderen toegewezen. Aan Surplus Welzijn bijvoorbeeld. De Hoon: ,,Een grote aanbieder, waar wij, als kleine Zundertse organisatie, met relatief hoge overheadskosten, moeilijk tegen op kunnen concurreren.”
Eén en ander houdt in dat SWZ voor dit jaar nog slechts ongeveer de helft van het oorspronkelijke budget heeft overgehouden. Geld dat ook nog eens is geoormerkt, bedoeld is voor specifieke taken. ,,Voor vaste lasten als het gebouw, de administratie, computers en ondersteunende diensten en zo, is geen geld beschikbaar gesteld.”
Dreigend ontslag
De Hoon: ,,Dat betekent dat we in een onwerkbare situatie terecht zijn gekomen. We hebben taken toegekend gekregen, maar kunnen die met onze versoberde inkomsten niet afdoende uitvoeren en zitten bovendien met het probleem dat we niet meer al onze medewerkers kunnen betalen, dus wellicht mensen moeten ontslaan.” De Hoon ziet drie mogelijkheden: ,,Fuseren, aangepast doorgaan, of stoppen. Maar dan gooien we alles weg wat is opgebouwd.”
Zopfi erkent de problemen, maar brengt wel een nuancering aan. ,,De nieuwe subsidiemethode vergde een andere aanvraagmethode. We hebben onze zorgpartners destijds aangeboden te helpen bij het indienen van de aanvragen. SWZ maakte daar geen gebruik van.” Of het daardoor komt is onduidelijk, maar SWZ liet na om de vaste lasten door te berekenen in de subsidie-aanvragen.
Beoordeling aanvragen
Dat de stichting minder geld krijgt, is trouwens het gevolg van een nauwkeurige beoordeling van alle aanvragen. Zopfi: ,,Daarbij is gekeken wie in onze ogen een bepaalde dienst het meest optimaal kan uitvoeren, zodat de inwoners er het meeste baat bij hebben.” Dat bleek niet altijd SWZ te zijn.
SWZ heeft inmiddels een noodbrief gestuurd naar de politieke partijen in Zundert. Een reactie is er nog niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rugby geen sport voor vrouwen? Zeg dat maar niet hardop in Breda: ,,Ik vond het zo leuk dat ik nooit meer ben weggegaan”
Op het veld wordt er flink gestreden, tackles ingezet om de tegenstander af te stoppen, maar na afloop drinken de rugbyvrouwen van RC Tilburg en Bredase gezellig een biertje met elkaar. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
Wouter van Gils (68) krijgt Ridder-onderscheiding
AMSTERDAM/BREDA - Dr. Wouter van Gils (68) is donderdagmiddag in Amsterdam verrast met een koninklijke onderscheiding. De Bredanaar is nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUM
Partij voor de Dieren neemt Ploegendienst op de korrel: ‘Onbegrijpelijk dat zoiets in de natuur mag’
BREDA - Om te voorkomen dat broedende vogels maar ook andere dieren worden gestoord, zouden Bredase festivals als Ploegendienst verplaatst moeten worden naar Breepark, Chasséveld of CSM-terrein. Nu vindt het festival plaats bij de Galderse Meren.
-
PREMIUM
WonenBreburg steekt 190 miljoen in Bredase huurhuizen voor verduurzaming
BREDA - Om de energielasten voor huurders betaalbaar te houden, investeert WonenBreburg 190 miljoen in verduurzaming van 1850 woningen in Breda en Tilburg. In Doornbos Breda worden nu vier flats aangepakt. ,,En dat is hard nodig.” -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
Veel schade na botsing tussen twee auto's in Breda
BREDA - Op de Tilburgseweg in Breda zijn dinsdagmiddag rond 13.00 uur twee auto's tegen elkaar gebotst. De schade aan de voertuigen was groot en beide auto's moesten worden weggesleept.
In samenwerking met indebuurt Breda