Stichting Welzijn Zundert luidt noodklok: ‘We dreigen te moeten stoppen!’
ZUNDERT - Stichting Welzijn Zundert (SWZ) is in zwaar weer terecht gekomen. Directeur Ankie de Hoon luidt de noodklok. ,,Als er niks gebeurt, is het einde verhaal.”
Delen per e-mail
Eén en ander heeft alles te maken met een nieuwe manier waarop de gemeente Zundert het lokale welzijnswerk is gaan financieren.
SWZ is een kleine lokale organisatie die zich sinds 1995 inzet voor het sociale welzijn van de inwoners. Er zijn inmiddels acht betaalde krachten in dienst.
Projectsubsidies
In 2017 besliste de raad om SWZ drie jaar lang met een vast bedrag van 312.000 euro te ondersteunen. Eind 2019 besloot Zundert de werkwijze te veranderen. Geen algemene subsidies meer aan organisaties, maar geld voor specifieke, afzonderlijk taken en diensten waarmee, aldus verantwoordelijk wethouder Twan Zopfi: ,,Onze inwoners het beste worden ondersteund.”
SWZ schreef een meerjarenplan waarin taken werden gemeld waar de stichting zich mee bezig wilde houden en diende het in. Het duurde, aldus de gemeente, daarna even voor SWZ de vertaalslag had gemaakt naar aanvragen voor steun voor specifieke projecten.
Helft budget
Op 9 december kreeg SWZ te horen dat slechts een deel van de projectsubsidies was toegekend aan de Zundertse instelling. Andere taken waren aan anderen toegewezen. Aan Surplus Welzijn bijvoorbeeld. De Hoon: ,,Een grote aanbieder, waar wij, als kleine Zundertse organisatie, met relatief hoge overheadskosten, moeilijk tegen op kunnen concurreren.”
Eén en ander houdt in dat SWZ voor dit jaar nog slechts ongeveer de helft van het oorspronkelijke budget heeft overgehouden. Geld dat ook nog eens is geoormerkt, bedoeld is voor specifieke taken. ,,Voor vaste lasten als het gebouw, de administratie, computers en ondersteunende diensten en zo, is geen geld beschikbaar gesteld.”
Dreigend ontslag
De Hoon: ,,Dat betekent dat we in een onwerkbare situatie terecht zijn gekomen. We hebben taken toegekend gekregen, maar kunnen die met onze versoberde inkomsten niet afdoende uitvoeren en zitten bovendien met het probleem dat we niet meer al onze medewerkers kunnen betalen, dus wellicht mensen moeten ontslaan.” De Hoon ziet drie mogelijkheden: ,,Fuseren, aangepast doorgaan, of stoppen. Maar dan gooien we alles weg wat is opgebouwd.”
Zopfi erkent de problemen, maar brengt wel een nuancering aan. ,,De nieuwe subsidiemethode vergde een andere aanvraagmethode. We hebben onze zorgpartners destijds aangeboden te helpen bij het indienen van de aanvragen. SWZ maakte daar geen gebruik van.” Of het daardoor komt is onduidelijk, maar SWZ liet na om de vaste lasten door te berekenen in de subsidie-aanvragen.
Beoordeling aanvragen
Dat de stichting minder geld krijgt, is trouwens het gevolg van een nauwkeurige beoordeling van alle aanvragen. Zopfi: ,,Daarbij is gekeken wie in onze ogen een bepaalde dienst het meest optimaal kan uitvoeren, zodat de inwoners er het meeste baat bij hebben.” Dat bleek niet altijd SWZ te zijn.
SWZ heeft inmiddels een noodbrief gestuurd naar de politieke partijen in Zundert. Een reactie is er nog niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Prinsenbekenaar wordt dagen na aanrijding wakker met zwaar hersenletsel: ‘Ik dacht: Waarom lig ik hier?’
GILZE - Het slachtoffer van een zwaar verkeersongeval bij Gilze werd pas na enkele dagen wakker in het ziekenhuis: ,,Ik dacht: What the fuck doe ik hier. Waarom lig ik hier?” De veroorzaker, een 29-jarige Bredanaar, hoort een werkstraf eisen van 160 uur en een rijontzegging van een jaar. -
Paal nieuw tuinhek door kabel: 36 buurtbewoners in de kou
ULVENHOUT - Buurtbewoners van de Wiek in Ulvenhout hebben maandagavond en dinsdagochtend te maken gehad met storingen, waardoor ze uren in de kou zaten. Netwerkbeheerder Enexis ging op zoek naar de oorzaak en ontdekte dat een nieuw tuinhek de oorzaak was. -
PREMIUM
Servicebalie station Breda 's avonds dicht
BREDA - De service- en ticketbalie op het station in Breda gaat 's avonds dicht. ,,Maar onze veiligheidsdienst blijft toezicht houden", zegt de NS-woordvoerder. D66 maakt zich zorgen en stelt vragen. -
PREMIUM
bij de rechter Fransman met zwangere vrouw thuis weet niets van big shopper met 11,5 kilo wiet in de achterbak
ROOSENDAAL - Een Fransman koopt een auto in Roosendaal. In de achterbak ligt 11,5 kilo wiet. Dat wist hij niet, zegt de verdachte tegen de rechter. -
PREMIUM
Blue Monday? Niet voor deze positieve mensen
Vandaag is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Wordt er gezegd. En dat in een periode waarin er al zo weinig te beleven valt. Toch? Nee hoor, er is altijd wel een lichtpuntje, dat bewijzen deze positieve West-Brabanders wel.
-
podcast De Gegenpressing Podcast | NAC ligt op apegapen, geen progressie onder Steijn en hoe nu verder?
In De Gegenpressing Podcast bespreken clubwatchers Yadran Blanco, Dennis Kas en Joost Blaauwhof de actualiteit rondom NAC. Aflevering 29 staat in het teken van de wedstrijd tegen Jong PSV (1-1). -
PREMIUM
Microvida in West-Brabant wil zelf Britse variant testen
BREDA/ROOSENDAAL - Kenniscentrum en medisch laboratorium Microvida in West-Brabant wil zo snel mogelijk op grotere schaal positieve coronatests onderzoeken op de aanwezigheid van de zeer besmettelijke Britse variant. -
PREMIUM
Avondklok? In West-Brabant klinkt begrip, maar er zijn ook zorgen
BREDA - Het kabinet wil een avondklok instellen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tussen 20.30 en 04.30 uur mag er dan niemand meer naar buiten. Op de maatregel worden wel een paar uitzonderingen gemaakt, onder meer voor mantelzorgers. Mensen mogen ook in het geval van een calamiteit of voor ‘dringende hulp aan mens en die’ nog wel naar buiten, aldus premier Mark Rutte woensdag tijdens een persconferentie.
In samenwerking met indebuurt Breda