Volledig scherm
© ANP

Steunfonds in Zundert voor gedupeerden coronacrisis

ZUNDERT - Zundert maakt 250.000 euro vrij om steun te kunnen verlenen aan mensen en instellingen die financieel hard worden getroffen door de coronacrisis.

Dinsdagavond tijdens Het Besluit was de gemeenteraad het unaniem eens dat er zo’n steunfonds moet komen.

Het was Lokaal Perspectief die er over begon. De coronacrisis treft veel bedrijven, instellingen, verenigingen en inwoners financieel hard. Daar zijn al de nodige steunvoorzieningen voor. Maar het kan zijn dat die, vooral ook op langere termijn, niet afdoende zijn.

Sportverenigingen

Aerts noemde als voorbeeld sportverenigingen. Weliswaar is de huur voor hun accommodatie tijdelijk opgeschort. Maar als zij die in het najaar weer moeten gaan betalen, is het de vraag of zij de huur kunnen ophoesten. Hun inkomsten zijn immers ook gedaald.

Hetzelfde kan gelden voor culturele verenigingen. Of voor anderen. Bedrijven bijvoorbeeld. Al zei wethouder Johan de Beer dat die niet zomaar geholpen kunnen worden met geld. Dat is onwettige staatssteun. Neemt niet weg dat de bedrijven op een andere manier kunnen worden gesteund. Met iets als een lening bijvoorbeeld.

Spelregels krediet

Punt is dat Zundert de zwaar getroffen inwoners niet aan hun lot wil overlaten. Het steunfonds kreeg alle handen op elkaar. Ook van het college. Dat beloofde nu verder te gaan kijken, hoe één en ander in een vat wordt gegoten.

De komende tijd wordt hard gewerkt aan een nota waarin de spelregels voor het krediet worden vastgesteld. Dus wie, in welke situatie, volgens welke voorwaarden geld kan lenen of krijgen uit het nieuwe potje.

Zorgen toekomst

Daarbij beloofde het college ook inzicht te geven in wat er financieel op de (middel)lange termijn op Zundert en de inwoners af kan gaan komen. Al is dat op dit moment nog een beetje koffiedik kijken, het college sprak wel zijn zorg uit.

Zo is te verwachten dat de belastinginkomsten dalen, huurpenningen niet binnenkomen en de werkloosheid toeneemt. Waardoor uiteindelijk ook de bijstandskosten hoger gaan uitvallen. Sociaal hakt de crisis er in. Wat op de lange termijn weer kosten met zich mee kan brengen voor nazorg.

Het is maar een greep uit de zorgen. Naast trots op de ‘Zundertse kracht’, samen zet Zundert de schouders er onder. En: ,,Dat werkt”, zei burgemeester Joyce Vermue.

In samenwerking met indebuurt Breda