Volledig scherm
Als het aan de Bredase politiek ligt, doet Breda mee aan een proef met legale teelt van wiet. © anp

Steun in Bredase politiek voor pilot met legale wietteelt

BREDA - Een ruime meerderheid van de Bredase gemeenteraad is er voorstander van dat Breda mee gaat doen aan een landelijke proef met gereguleerde wietteelt. 

Bij de gemeenteraadsvergadering donderdag dienden GroenLinks, VVD, D66, SP, PvdA en Breda'97 een motie in waarin ze hun steun uitspreken aan burgemeester Paul Depla, die Breda naar aanleiding van het nieuwe regeerakkoord aanmeldde voor zo'n pilot. De zes partijen hebben op zich al een meerderheid, maar kregen ook steun van Trots/OPA, BOB en Volkspartij Breda.

Overheidswiet

Het nieuwe kabinet gaat toestaan dat in een aantal gemeenten legale wiet wordt verspreid. De overheidswiet wordt landelijk geteeld en verspreid onder zes tot tien gemeenten. Het is een proef om te kijken of met legale teelt de criminaliteit afneemt en de wiet minder schadelijke stoffen kan bevatten.

Burgemeester Depla (PvdA)  is uitermate positief over de proef en heeft Breda al direct aangeboden voor deelname. ,,In combinatie met een ondermijningsfonds kan de georganiseerde drugscriminaliteit nu echt een slag worden toegebracht. Dit zijn heel belangrijke stappen,'' aldus Depla eerder deze week. 

Ondersteuning

In de raadsvergadering donderdag zei Depla de motie te zien als ondersteuning voor het beleid dat hij al langer voorstaat. Eerder schreven de burgemeesters van een aantal gemeenten, waaronder Breda, al een manifest waarin ze pleitten voor legale teelt. 

"Het is belangrijk dat we met de gemeenten die het manifest ondertekend hebben nu ook samen blijven optrekken," aldus Depla. Ook wil hij rondom het thema nauw samen blijven werken met de ander steden in Brabant. Depla zei dat het wel belangrijk is dat duidelijk is welke voorwaarden aan de pilot worden gekoppeld. 

Mislukken

Juist omdat die voorwaarden nog niet bekend zijn, was er ook kritiek vanuit de raad. "Experimenten kunnen ook mislukken," zei Jeroen Bruijns van het CDA. "We moeten eerst maar eens kijken wat de voorwaarden zijn voor we ons als stad aan deze pilot blootstellen. Het CDA steunde de motie dan ook niet. Ook de fractie Elbertse/Groeneweg (afsplitsing van het CDA)  kon zich niet in de motie vinden.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

'De selectie van NAC is goed genoeg om zich probleemloos te handhaven in de eredivisie'

  • Ja (33%)
  • Nee (67%)
4415 stemmen