Volledig scherm
Pure Strength Wedstrijd bij de Faam. © Freek de Swart

Sterkste Man-wedstrijd in Breda haalt oergevoel bij krachtpatsers naar boven

BREDA - Beren van kerels en vrouwen met dijen die kokosnoten kunnen breken deze zondag bij De Faam. Verschillende krachtpatsers streden hier namelijk om eremetaal, roem en kwalificatieplaatsen voor de wedstrijd Sterkste Man van Nederland.

Waarschijnlijk zijn er geen plekken in Breda te vinden met meer testosteron per vierkante meter dan het wedstrijdterrein van Pure Strength, bij De Faam. Op het veld trekken spierbundels aan touwen, aan de zijlijn moedigen gespierde armen hen aan en ook in de bar binnen is de sfeer sterk. 

Oergevoel

Zo laten Bert van Ameijde en Jasper van Vliet hier trots medailles zien van hun tweede plaats. De twee veertigers blijken voor het eerst te hebben meegedaan aan een dergelijke krachtwedstrijd in de categorie rookie. ,,Het is echt stoer, je krijgt er zo’n oergevoel van”, verklaart Van Vliet. 

Ook voor Van Ameijde smaakt de eerste kennismaking met deze sport naar meer. Vooral de veelzijdigheid hierbij heeft hem verrast. ,,Sommige mensen denken dat het alleen om domme kracht gaat, maar er komt echt wel techniek bij kijken.”

Volledig scherm
Pure Strength Wedstrijd bij de Faam. © Freek de Swart

Aanslag

Buiten bij de gewichten maakt Rinus Kolenberg zich ondertussen wat zorgen. Zijn zoon is een gevorderde strong man en hij vreest voor diens gezondheid. ,,Je beschadigt je lichaam hiermee, het is echt een aanslag op je spieren.” 

Ook stoort Kolenberg zich aan het machogedrag van sommige deelnemers. Tegelijkertijd wil de man wel duidelijk maken dat hij trots is op zijn nageslacht, zeker zo op Vaderdag. ,,Ik vind het wel leuk dat hij het leuk vindt. Als je kinderen hebt, dan sta je achter ze.”

Quote

Ik vind het wel leuk dat hij het leuk vindt. Als je kinderen hebt, dan sta je achter ze

Rinus Kolenberg

Gebroederlijk

Iets verderop laat Jitse Kramer weten zijn sport juist totaal niet macho te vinden. ,,Het is juist heel gebroederlijk. Je ontbijt met elkaar en sluit de dag ook gezamenlijk af met eten.” De man weet waarover hij praat, want zowel in 2013 als in 2015 haalde hij de titel Sterkste man van Nederland.

Wel erkent Kramer dat het strong man-wereldje voor een beginneling soms moeilijk binnen te dringen is. Ook moeten serieuze aspiranten volgens hem begrijpen dat een sterke discipline nog wel het allerbelangrijkste is. ,,Je moet alles opzij zetten om te presenteren en je sociale leven lijdt daar zwaar onder.”

In samenwerking met indebuurt Breda