Volledig scherm
Een 'oma-kastje' dat Hoffmann Bedrijfsrecherche in zet om dieven in verzorgingshuizen te betrappen. Rechts boven de knop in de lade is een klein gaatje zichtbaar waarachter de camera gemonteerd is. © Hoffmann Bedrijfsrecherche

Stelen van kwetsbare mensen: 'Ik kan er zó boos om worden'

BREDA/ROOSENDAAL - Kwetsbare ouderen die in hun eigen kamer in het verzorgingshuis bestolen worden. Manager Heleen Kamphuys van De Breedonk, locatie Mastbos, in Breda kan er erg boos over worden. "Emotioneel ook soms. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het meestal eigen personeel is dat het doet."

Iedere week installeert Hoffmann Bedrijfsrecherche ergens in Nederland wel camera's in een verzorgings- of ziekenhuis, met het doel de daders van diefstal te vinden. "Er zijn verzorgingshuizen waar we al niet meer onherkenbaar rond kunnen lopen. Als ze ons zien, weet het personeel hoe laat het is", zegt directeur Martijn van de Beek. "Vaak is het inderdaad eigen personeel dat steelt. Vaak ook gaan die medewerkers na ontslag vrolijk weer bij een andere instelling aan de slag."

Zwarte lijst
Sinds 2015 bestaat het Waarschuwingsregister voor de Zorg. Dat is een soort zwarte lijst met medewerkers die zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal van met name ouderen en gehandicapten. "In de opstartfase richten we ons met name op preventie", zegt woordvoerster Safia El Habhoubi. "Op dit moment staan er nog geen mensen op de lijst. Dat is ook geen doel op zich. We hebben ook een keurmerk, waarmee instellingen het signaal af kunnen geven aan cliënten, familie en personeel van instellingen dat wordt opgetreden tegen ongewenst gedrag."

Afgelopen zaterdag sloeg een dief, die zich als wafelverkoper voordeed, zijn slag in de verzorgingshuizen van de Stichting Groenhuysen in Wouw. "Een kwetsbare groep ouderen is de dupe. Heel triest", vindt woordvoerster Mariëlle Franken. "Gelukkig is het geen schering en inslag, maar we hebben dit vaker aan de hand. Mensen met slechte bedoelingen gaan de deuren langs en als ze weer weg zijn, zijn de dure spulletjes weg."
Zowel de Stichting Groenhuysen, met vestigingen in onder meer Roosendaal en Rucphen als de collega's van De Breedonk (drie locaties) in Breda proberen hun bewoners zo goed mogelijk voor te lichten. Heleen Kamphuys: "We adviseren onze bewoners om zo min mogelijk geld in de portemonnee te bewaren en we hebben kluisjes beschikbaar. In ons winkeltje kunnen bewoners ook niet meer contant afrekenen. In het verleden zijn hier bij een bewoonster dure sieraden ontvreemd, dus we adviseren ook zo min mogelijk kostbaarheden in de kamer te laten."

Voortdurend onze aandacht
Martijn van de Beek: "Lekker makkelijk. Terwijl de oudere eet, staat te douchen of op het toilet zit, wordt achter zijn of haar rug de portemonnee leeggehaald. Des te vervelend als dat gebeurt door iemand aan wiens zorg jij bent overgeleverd. Het is een onderwerp dat voortdurend onze aandacht behoeft."

Hoffmann installeert niet alleen camera's, maar heeft ook andere technieken om de dieven in beeld te krijgen. Daar wil Van de Beek niet alles over kwijt. "Maar we doen het zo dat het in de gemiddelde omakamer niet opvalt. Camera's in de klok, of in een eikenhouten kastje. Kunnen we zó plaatsen."

Eigen personeel
Zoals deze week is gebeurd bij de bewoonster van een zorginstelling in Bergen op Zoom. Haar dochter vertelt anoniem: "Mij is gevraagd of ik dat tegen niemand wil vertellen, omdat het zorgcentrum denkt te weten dat het eigen personeel is. We willen de dief niet wijzer maken dan die is. Zelfs mijn moeder weet niet dat de camera geïnstalleerd is. Die is geplaatst nadat we ontdekt hadden dat er geld en goederen verdwenen waren uit haar kluis en portemonnee. Omdat ze vergeetachtig is, hadden we dat pas na en tijdje door."

Locatiemanager Heleen Kamphuys van De Breedonk: "Het is inderdaad niet zo handig om te vertellen wat je allemaal doet om diefstal te voorkomen, maar neem van mij aan dat we er bovenop zitten. We hebben ook overleg met de politie en de wijkagent is hier geweest om onze bewoners te adviseren over preventieve maatregelen."

Kostbaarheden
Het Amphia, met vestigingen in Breda en Oosterhout raadt patiënten aan geen kostbaarheden mee te nemen naar het ziekenhuis. "We zijn een openbaar gebouw", licht woordvoerster Judith Jansen toe. "Verder hebben we gastheren en -vrouwen rondlopen die verdacht gedrag signaleren en een korte lijn hebben met onze beveiligers. Dit geldt overigens ook voor onze verpleegkundigen. Onze beveiliging loopt frequent rondes over de afdelingen maar ook over het buitenterrein. Op belangrijke punten is cameratoezicht. Omdat er vaak meer mensen op een kamer liggen, is er ook sprake van sociale controle.

In de nieuwbouw van het ziekenhuis komen veel eenbedskamers. Het Amphia denkt nu na over de wijze van beveiliging in die kamers. Camerabeveiliging is een optie.

In samenwerking met indebuurt Breda