Stedelijk Museum Breda opent 16 juni; twee weken later dan gepland

BREDA - De opening van het nieuwe Stedelijk Museum Breda is twee weken uitgesteld. De datum van donderdag 1 juni, die aanvankelijk was vastgesteld, blijkt niet haalbaar omdat de inrichting van de vaste hoofdtentoonstelling meer tijd kost.

"De officiële opening voor genodigden is nu op vrijdag 16 juni. Een dag later zijn we dan ook open voor het publiek," aldus directeur Dingeman Kuilman.

Boschtraat
Stedelijk Museum Breda komt voort uit de fusie van MOTI en Breda's Museum. Het nieuwe museum komt in het pand van MOTI aan de Boschtraat, dat de afgelopen maanden een verbouwd is.

Nu wordt gewerkt aan de inrichting van de exposities. Op de begane grond komt de vaste tentoonstelling 'Van kasteel tot station' - met als ondertitel 'Topstukken uit de Collectie Breda'. "Het is productioneel ingewikkeld om die in te richten. De vitrines vragen bijvoorbeeld veel aandacht. En we halen ook stukken uit het depot die opgefrist of gerestaureerd moeten worden," aldus Kuilman.

Op de begane grond komt ook de (tijdelijke) tentoonstelling De Vrede van Breda (dit jaar is het 350 jaar geleden dat die gesloten werd).

Mystiek
In de drie zalen beneden komt de wissel-expositie 'Wonderlijk weefsel' ( met als ondertitel 'Mystiek in digitale en religieuze kunsten'). Daar worden elementen uit erfgoed (waar het Breda's Museum voor stond) en beeldcultuur (MOTI) met elkaar gecombineerd.

In de linkerzaal worden kazuifels en relieken uit de 18e eeuw tentoongesteld. Rechts komt digitale kunst uit de MOTI-collectie. De twee exposities worden met elkaar verbonden in de middenzaal door een holografische animatie van de Vlaamse (mode)fotograaf en kunstenaar Frederik Heyman.

Grote Kerk
De officiële opening zou aanvankelijk in het Chassé Theater worden gestart met een symposium en een muzikaal programma. Omdat het theater op 16 juni niet beschikbaar is, wordt de Grote Kerk de nieuwe locatie waar de aftrap wordt gehouden. Als het programma in de kerk is afgelopen, trekt het gezelschap naar de Boschstraat om het museumgebouw feestelijk in te wijden. 

Volledig scherm
Het affiche van het Stedelijk Museum Breda dat binnenkort op veel plekken in Breda te zien is. © beeld: Studio Aandacht, grafisch ontwerp: YURR studio
  1. Ergernis over uitblijven herstel Bredase balkons

    Ergernis over uitblijven herstel Bredase balkons

    BREDA - Al acht maanden staan er stempels op het voor- en achterbalkon van Els van Genugtens flat aan de Agaatstraat in de Bredase wijk Brabantpark. En niet alleen daar; alle balkons van het gebouw zijn gestut. ,,En er gebeurt helemaal niets’’, zegt Van Genugten, die de stempels behoorlijk beu is, want ze staan in de weg. Ze wijst op een rotan stoel die over de leuning van het balkon hangt. ,,Die staat normaal op het balkon, maar daar is nu geen ruimte voor.’’

In samenwerking met indebuurt Breda