Volledig scherm
De curatoren van Past-Present-Future © F Reekdeswart

Stedelijk Museum Breda door scholieren: emotionele maskers & seksende homo sapiens

BREDA - In het Stedelijk Museum is dinsdag de tentoonstelling Past-Present-Future geopend. De expositie is zowel gemaakt als samengesteld is door scholieren van zeven Bredase middelbare scholen. Met de tentoonstelling laten de jongeren op persoonlijke wijze zien hoe verleden het heden beïnvloedt en hoe de toekomst, bekeken door jeugdige ogen, eruitziet.

Dat de makers van Past-Present-Future taboes of gevoelige onderwerpen niet schuwen is bij het binnentreden van de expo-ruimte direct duidelijk. Zo loopt het publiek vrij snel tegen een grote muurschildering aan die zo uit de grotten van Lascaux lijkt gestolen. In plaats van dierenvormen wordt de bezoeker echter geconfronteerd met seksende homo sapiens. Ook dat is immers een rode draad tussen verleden, heden en toekomst. 

Veel werken blijken ook te gaan over persoonlijke demonen. Zo is daar het 3D-gezicht verstopt achter bloemen. “Wanneer de maker verdrietig of boos is voelt ze zich verdwijnen in die gezichten”, verklaart junior curator Roos Hulsof van het Mencia. Samen met nog 9 andere jeugdige curatoren was zij verantwoordelijk voor de samenstelling. Hoewel dit qua samenhang soms nog best een puzzel was is ze blij met het resultaat. “Ik ben heel erg onder de indruk geraakt van het werk van leeftijdsgenoten en de verhalen erachter.” 

Ook wethouder Marianne de Bie toont zich content met de expositie die ze een cadeau aan de stad noemt. Tijdens de officiële opening roemt ze het historische verleden dat zowel het verhaal van Breda alsook de identiteit van haar bewoners vormt. Ook roept ze de scholieren op om actief deel te nemen aan het Breda van morgen. “Het is ook jullie stad en het is soms best spannend hoe de toekomst eruit ziet.”

Volledig scherm
Opening van de expositie Past-Present-Future in het Stedelijk Museum Breda © F Reekdeswart

In samenwerking met indebuurt Breda