Volledig scherm
Station Breda. (Tik op de foto's voor groot formaat Fotoalbum) © René Schotanus

Station Breda wint prijs voor Beste Gebouw van 2017

Stelling & FotoalbumBREDA - Het nieuwe station in Breda is verkozen tot Beste Gebouw van het Jaar 2017. Deze verkiezing wordt ieder jaar georganiseerd door de Bond van Nederlandse Architecten (NBA) en geldt in architectuurkringen als een van de belangrijkste prijzen.

De winnaar werd zojuist bekendgemaakt in Utrecht. Volgens de jury onder leiding van voorzitter en oud-minister Hans Wijers is met het gebouw ,,de toon gezet voor de grootschalige herontwikkeling van het stationsgebied in Breda. Het station voelt als een gebouw waaromheen nog zoveel meer kan ontstaan.’’

Het station is ontworpen door architect Koen van Velsen uit Hilversum. ,,Het toont het meesterschap van de architect’’, valt in het juryrapport te lezen.

poll

De prijs Beste Gebouw van 2017 is terecht toegekend aan het station van Breda

  • Eens (42%)
  • Oneens (58%)
1673 stemmen

Andere gebouwen die dit jaar in de race waren voor de prijs waren onder andere het stadhuis in Deventer en Museum Voorlinden in Wassenaar. Eerdere winnaars van de NBA-prijs waren de parkeergarage in Katwijk aan Zee (2016) en het Centraal Station in Rotterdam (2015).

Naast de lof die het nieuwe station nu krijgt, ondervond het gebouw waar ook het busstation is ondergebracht en appartementen en bedrijven in zijn gevestigd, de afgelopen jaren ook veel kritiek. 

Uit een enquete van reizigersorganisatie Rover bleek vorig jaar dat veel reizigers het station als ‘kil’ en ‘onoverzichtelijk’ ervaren.

Bovendien ging er tijdens de bouw het nodige mis. Zo lekte het dak regelmatig en ging het alarm vele malen voor niets af. Recent nog vielen er steenstrips uit het dak boven de fietsenstalling.

Het station werd gebouwd in opdracht van de NS, ProRail en de gemeente Breda. De kosten bedroegen 140 miljoen euro. Na een bouwtijd van vele jaren werd het station vorig jaar september officieel geopend.

Volledig scherm
Station Breda. (Tik op de foto's voor groot formaat Fotoalbum) © René Schotanus
Volledig scherm
Station Breda. © René Schotanus
Volledig scherm
© Joyce van Belkom
Volledig scherm
© ron magielse / pix4profs
Volledig scherm
© Edwin Wiekens info#photed.com
Volledig scherm
(Tik op de foto's voor groot formaat Fotoalbum) © ron magielse / pix4profs
Volledig scherm
© Ramon Mangold/ Pix4Profs
Volledig scherm
© Tom van der Put - MaRicMedia
Volledig scherm
Station Breda. (Tik op de foto's voor groot formaat Fotoalbum) © Ron Magielse / Pix4Profs

In samenwerking met indebuurt Breda