De tijdelijke zendmast achter de Generaal Maczekstraat in Breda. In de container zit een dieselaggregaat.
Volledig scherm
De tijdelijke zendmast achter de Generaal Maczekstraat in Breda. In de container zit een dieselaggregaat. © Pix4Profs-Ron Magielse

Stampende diesel bij zendmast Breda is weg

BREDA - De problemen met de dieselaggregaat die aan de Generaal Maczekstraat in Breda een zendmast van stroom voorziet zijn voorbij. Sinds donderdag draait de installatie op stroom die afkomstig is van loodsen die in de buurt van de mast staan.

Quote

Jammer, dat we al die drukte hebben moeten maken over een stroom­draad.

Ed Landman, Omwonende zendmast

,,Dat heeft T-Mobile goed geregeld’’, zegt wethouder Daan Quaars (Bouwen en Wonen, VVD), die al enkele weken wordt achtervolgt door omwonenden van de mast. Die klaagden over de sonore brom die de aggregaat veroorzaakte en de dieseldampen die werden veroorzaakt.

,,Het stonk echt, niet normaal’’, zegt Ed Landman, een van de omwonenden. ,,Maar nu is het gelukkig opgelost. Het lijkt hier het sprookjesbos wel. Jammer, dat we al die drukte hebben moeten maken over een stroomdraad.’’

Volgens wethouder Quaars komt de elektriciteit die nodig is om de zendmast van stroom te voorzien uit een aantal loodsen dat vlakbij op het binnenterrein staat. Daarover zijn gesprekken gevoerd met de eigenaren en die zijn daarmee akkoord gegaan.

Weer verdwenen

De mast gaat is over twee maanden overigens weer verdwenen. Hij is tijdelijk geplaatst omdat de antennes aan een schoorsteen van de vroegere desinfecteerfabriek Posthumus aan de Zonnebloemstraat, niet ver daarvandaan, weg moesten. Dit complex wordt verbouwd tot woonstek. De vergunning voor de mast aan de Generaal Maczekstraat loopt tot 30 juni.

Over die vergunning was ook nog enig debat in de gemeenteraad. Vooral het feit dat de mast al werd geplaatst terwijl de bezwaarprocedure nog liep, riep hier en daar vragen op.

In samenwerking met indebuurt Breda