Volledig scherm
breda-foto : ron magielse Vincent Koreman, de nieuwe stadscurator van Breda, richt met Kartrien Ligt de eerste expositie in bij I.S.M. Breda © ron magielse / pix4profs

Stadscurator Vincent Koreman voelt zich de straatbaas van het Stedelijk Museum Breda

BREDA Vincent Koreman (44) was in maart koud begonnen als stadscurator bij het nieuwe Stedelijk Museum Breda, of hij stapte de deur al weer uit. Hij trok de wijk in, belde links en rechts aan bij winkels en woningen in de Boschstraat. ,,Hallo”, stak hij zijn hand uit: ,,Ik ben de nieuwe buurman.”

Voor Koreman de gewoonste zaak van de wereld. ,,Als je ergens komt wonen, stel je je even voor.” Maar: ,,De buurt reageerde een beetje verbaasd.” Al jaren is er een museum in hun straat. Dat kun je bezoeken. Maar dat er iemand van het museum bij hen kwam, was nieuw.

Straatbaas

Nu is Koreman niet zomaar iemand van het museum. ,,Als het om de maffia ging was ik de straatbaas”, lacht hij. Als stadscurator regelt hij namelijk de programmering voor I.S.M. Breda. Die letters staan voor In Samenwerking Met Breda. Een onderdeel van het nieuwe Stedelijk Museum waarin het allemaal om Breda en de samenwerking met Bredanaars draait. ,,En daarvoor is het zaak om de buurten in te trekken.”

Het nieuwe onderdeel wordt gevestigd in de vroegere museumwinkel van MOTI. Een ruimte die letterlijk tegen het historische pand in de Boschstraat leunt. Dat er wel bij hoort, maar ergens ook niet.

De toegang wordt gratis, de deur staat open. Koreman: ,,Als het aan mij ligt wordt dit een soort kruising tussen een buurthuis, een bankje in een park en een galerie. Een ontmoetingsplaats.” Waar Breda met elkaar aan de praat raakt, exposities uit en over de eigen stad bekijkt. Waar men rustig aan de lange bamboetafel kan werken. Of een lezing bezoeken, een workshop volgen.

Participatie

I.S.M. Breda brengt verhalen uit de stad. Werkt met de Bredanaars samen. Wordt geen museum waar oude spullen worden bewaard of passief naar objecten wordt gekeken. ,,Het draait hier om participatie, we doen het samen. Samen met Breda.”

Als voorbereiding maakte Koreman een lijst van 130 verenigingen en stichtingen in Breda. Mailde hen, belde, nodigde zichzelf uit. Zo kwam hij met de meest uiteenlopende Bredanaars in aanraking. ,,Van vrouwelijke vrijmetselaars tot bezoekers van het filosofiecafé.” Hij deed er contacten op die in de toekomst zeker tot iets kunnen leiden.

Postzegels

Met I.S.M. Breda, wil het Stedelijk Museum Breda zichtbaar en voelbaar in de samenleving staan. Niet de esthetiek staat voorop, maar het verhaal, de beleving. Een museum moet, zo vindt Koreman, laten zien hoe kunst en cultuur een verhaal vertellen dat over de maatschappij gaat waarin we leven.

Wat er zoal te zien zal zijn? ,,Pfoe”, zucht Koreman. ,,Dat kan van alles zijn.” Stel er klopt een jubilerende filatelievereniging aan. Dan borrelt het meteen bij Koreman. ,,Want postzegels? Wie verzamelt die nog, is er jeugd? En wat wordt allemaal nog meer verzameld in Breda? Welke schatten liggen op zolders, in kelders? Waarom verzamelen mensen?”

Zo kan er zomaar opeens een leuk project ontstaan. Met een aansprekende expositie, een lezing misschien, een ruilbeurs, filosofisch café.

Breda Kleurt

De omloopsnelheid van activiteiten zal groot zijn. Koreman: ,,Soms blijft iets twee weken, soms een maand.” Tussen de eerste expositie, die 17 juni opent, en het einde van het jaar zijn al zeven projecten gepland. Heel uiteenlopend. Van graffiti in Breda vanaf de jaren tachtig tot het speciale project Breda Kleurt!

De openingsexpo? Daarvoor komt die eerste kennismaking in de buurt om de hoek kijken. ,,Met ondernemers en bewoners van de Boschstraat raakte ik in gesprek over kunst en musea. Over wat hun gedachten daarover zijn, hun gevoelens. Het leidde tot gefotografeerde en gefilmde portretten van mensen hier uit de straat.” Vanaf 17 juni in I.S.M. Breda. Gratis. Voor heel Breda. En anderen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Wie wint de Bruidsfoto Award 2019? Dit zijn de 4 West-Brabantse genomineerden
    PREMIUM

    Wie wint de Bruidsfoto Award 2019? Dit zijn de 4 West-Brabantse genomineer­den

    OOSTERHOUT/ZUNDERT/NOORDHOEK/KLUNDERT - Bruidsreportages altijd van hetzelfde laken een pak? In elk geval niet bij de vier West-Brabantse fotografen die genomineerd zijn voor de Bruidsfoto Award 2019. Dat zijn Arjan van der Plaat (The Wedding Story) uit Noordhoek, Malou Evers uit Zundert, Moniek van Gils uit Klundert en Eva Schweizer (Vintage Fotografie) uit Oosterhout. Bij elke trouwpartij proberen zij dat ene speciale moment te vangen. Aan de hand van zes trefwoorden vertellen zij hoe zij hun werk beleven.

In samenwerking met indebuurt Breda