Volledig scherm
De Amphia-selectie specialisten voor het EK vrouwenvoetbal. Van links naar rechts: Peter Joosten, Winesh Ramphal, Kasper Roth, Ante Prikic, Cloé Peters en Maarten Beek. © EDWIN WIEKENS

Stadiondokter waakt over EK-vrouwen in Breda

BREDA - Orthopeed Peter Joosten (58) heeft zijn selectie voor het EK vrouwenvoetbal rond. Met vijf jonge artsen in opleiding zorgt de Amphia-arts voor medische ondersteuning. Hun eerste wedstrijd in het Bredase Rat Verlegh-stadion is vanavond. ,,Duitsland-Zweden... Dat kán wel eens een stevig potje zijn'', glimt Joosten. Want hij heeft er zin in. ,,Gaaf om te doen toch!"

De orthopedisch chirurg zit zelf sinds elf jaar in de medische staf van NAC, dat in 2009 nog voorronde Europa League speelde. En nu dus weer een Europees avontuur. ,,Voetbalbond KNVB organiseert, dus de link met Amphia en mij was snel gelegd. Ik ben op zoek gegaan naar sportgekke artsen." Joosten vond drie chirurgen en twee orthopeden. In ploegendienst zijn de stadiondokters paraat voor als meer nodig is dan de teamarts van een nationale ploeg. In de Bredase voetbaltempel beschikken ze onder meer over een UEFA Medical Kit, gediplomeerde brancardiers en alles wat nodig in levensbedreigende situaties. 

Drama Ajax

Na het drama rond de jonge Ajacied 'Appie' Nouri, ligt de druk voor de stadiondokters Winesh, Kasper, Cloé, Maarten en Ante niet hoger, zeggen de artsen in opleiding zelf: ,,Ook niet als duizenden mensen op onze vingers zouden kijken. Wij zijn getraind om systematisch levensreddende handelingen te doen. Of nou iemand om de hoek omvalt of in zo'n groot stadion. Je moet dat abstract proberen te zien." 

Hun optreden tijdens het EK levert een uurloon van de voetbalbond op, maar bovenal een mooie ervaring. Het Amphia-team is voor, tijdens en na alles trainingen en wedstrijden in het Rat Verlegh-stadion. Zo is er permanent een arts aan de rand van het veld en is er één belast met de communicatie tussen begeleiding, teams en stadion.  In het ziekenhuis zelf hangt overal het EK-rooster. Captain Peter Joosten: ,,Met leiding ziekenhuis en medische staf zijn goede afspraken gemaakt. Iedereen staat achter ons. We hebben zelfs speciale blauwe Amphia-shirts. Zonder rugnummer, dat wel."

Vrouwen vaker hersenschudding

Lopen vrouwen andere voetbalblessures op dan mannen? Eigenlijk niet, zeggen specialisten. Sommige kwetsuren komen bij vrouwen wel vaker voor dan bij mannen. De kruisband is gevoeliger, omdat dames rondom die knie doorgaans wat minder gespierd zijn. Wellicht is dat ook verklaring voor het feit dat bij vrouwen procentueel gezien vaker een hersenschudding  voorkomt. Mogelijk zijn ze minder getraind in het koppen van de bal, maar nekspieren maken zeker een verschil.

Verdraaid enkeltje

In Nederland raken anderhalf miljoen voetballers ongeveer een miljoen keer per jaar geblesseerd. Dat is 22 procent van alle sportblessures. Van de drie sporters die op de spoedeisende hulp belanden, heeft er een gevoetbald. Daar melden zich vooral mensen met gekneusde of gebroken enkels, polsen, vingers en sleutelbenen.

De top 3:

1. Enkel verdraaid of gekneusd (26 %)

2. Knie-blessure, meestal verdraaiing (21 %)

3. Spier- of peesletsel heup of bovenbeen (19 %) 

Oranje (nog) niet in Breda

In het Bredase Rat Verlegh-stadion worden voor het EK vrouwenvoetbal vijf wedstrijden gespeeld. Vandaag, maandag, is dat Duitsland-Zweden, donderdag Noorwegen-België, zondag 23 juli Engeland-Spanje, woensdag 26 juli Zwitserland-Frankrijk en donderdag 3 augustus een halve finales. Pas dan bestaat de mogelijkheid dat de Oranjevrouwen in Breda voetballen. De finale is zondag 6 augustus in Enschede. 

Volledig scherm
Amphia-chirurg Peter Joosten zit in de medische stad van NAC en waakt tijdens het EK-vrouwenvoetbal ook over de gezondheid tijdens de wedstrijden in het Rat Verlegh-stadion. © EDWIN WIEKENS
  1. Manu Garcia schittert in het mooiste voetbaltheater van Nederland

    Manu Garcia schittert in het mooiste voetbaltheater van Nederland

    De tunnelklep gaat open als de avondschemering over het meest rauwe en intense voetbalstadion van Nederland valt. Manu Garcia kijkt eens op, geniet en ziet links van hem een geel-zwarte kolonie van duizend mensen op de tweede ring. Ze zwaaien met vlaggen, zingen en hopen tegen beter weten in op een goed resultaat. Angst boezemt De Kuip hem niet in. ,,Juist niet", zal de Spanjaard later zeggen. Kuipvrees? Welnee, daar heeft hij nooit van gehoord.

In samenwerking met indebuurt Breda