Volledig scherm
Alle winnaars op het podium. © Frank Timmers

Sportgala Breda: hoofdprijzen voor Middelkoop, Vetter, Van Zon en Zwart-Wit

EMBARGO breda sportgala uitslagenBREDA - Tennisser Mattwé Middelkoop is vrijdag uitgeroepen tot sportman van het het jaar in de gemeente Breda. Net als vorig jaar won meerkampster Anouk Vetter bij de vouwen. De mannen van hockeyclub Zwart Wit zijn de sportploeg van het jaar. De prijzen zijn uitgedeeld tijdens het sportgala in het Chassé Theater.

Tafeltennisster Kelly van Zon uit Dongen ging met de Bredase prijs voor sporters met een beperking naar huis. Beachvolleybalster Mexime van Driel en schaatser Kayo Vos zijn volgens de jury de grootste sporttalenten van Breda.

Opvallend is dat zowel Vetter als Van Zon niet in Breda wonen en toch de sportprijs van die gemeente konden winnen. Dat komt omdat het een voorwaarde is dat de sporter woont in de gemeente Breda of lid is van een Bredase sportvereniging. Vetter woont in Arnhem, maar is lid van de Bredase atletiekvereniging Sprint. Van Zon woont in Dongen en is lid van de Bredase tafeltennisvereniging Belcrum.

Succesjaar
Mattwé Middelkoop heeft een succesjaar achter de rug, waarin hij zes toernooizeges boekte en de finale haalde op het NK enkel, waar hij het aflegde tegen Robin Haase. Bij de mannen waren ook Dakar rallyrijder Jurgen van den Goorbergh en atleet Pieter Braun genomineerd. Anouk Vetter liet zich in 2016 kronen tot Europees Kampioen op de Zevenkamp. Op de Olympische Spelen behaalde ze net een top 10-positie in de meerkamp. In de race om de titel van sportvrouw bleef Vetter zwemster Lisa Dreesens en golfster Judith van der Voort voor. De sportman en sportvrouw kregen hun prijs van oud-Olympisch hockeykampioen Minke Booij.

Bij de sporters met een beperking ging de eerste prijs naar Kelly van Zon die op de paralympische spelen opnieuw goud won, zoals ze dat vier jaar geleden ook deed. Zij bleef paralympische zwemmer Michael Schoenmaker en Nederlands Kampioen wheelchair Luna Jansen voor. Van Zon kreeg de prijs van paralympische wintersporter Kees Jan van de Klooster. Die gaf ook de prijs aan de hockeymannen van Zwart Wit die vorig jaar promoveerden naar de overgangsklasse. Zij bleven de masters van atletiekvereniging Sprint en de zwemmers van SBC 2000 voor.

Mexime van Driel dankt haar titel van vrouwelijk sporttalent aan de winst op het Nederlands kampioenschap beachvolleybal onder 21 jaar. Het mannelijk sporttalent Kayo Vos won het NK marathon bij de A-pupillen schaatsen.

Extra prijs
Aan het einde van de avond mocht Kelly van Zon nog een keer het podium betreden voor de prijs der sporters. Alle genomineerden mochten hun keuze maken en Van Zon kreeg de meeste stemmen.

Volledig scherm
De mannen van Zwart-Wit, sportploeg van het jaar.
Volledig scherm
Mexime van Driel (midden), sporttalent van het jaar.
Volledig scherm
Kayo Vos (midden), sporttalent van het jaar.
Volledig scherm
Matwé Middelkoop (tweede van links). Helemaal rechts Minke Booij.
Volledig scherm
Kelly van Zon (midden).
Volledig scherm
Anouk Vetter (tweede van links), sportvrouw van het jaar.

In samenwerking met indebuurt Breda