Volledig scherm
De overvallers op juwelier Pertijs waren niet langer dan twee minuten binnen in de winkel en gaven daarmee de politie het nakijken. Maar met het terugvinden van twee van de vele buitgemaakte kostbare horloges is er nu toch een spoor. © Perry Roovers MaRicMedia

Spoor in zaak overval juwelier Pertijs: kostbare horloges teruggevonden bij inval in Duitsland

BREDA - Twee horloges die werden buitgemaakt bij de spectaculaire overval op juwelier House of Pertijs in Breda begin maart, zijn teruggevonden. Ze werden deze week in beslag genomen bij een inval bij een handelaar in Duitsland. 

De Duitser had de horloges voor 6.000 en 15.000 euro aangeboden op de website Chrono 24, een marktplaats voor tweedehands, duurdere, horloges. Het gaat om twee polsklokjes van het Nederlandse merk Christiaan van der Klaauw. Een liefhebber die op zoek was naar een nieuw horloge, zag de foto’s. Hij vertrouwde het niet helemaal en belde de Friese fabrikant van het merk.

Uniek nummer

Vervolgens ging het balletje rollen, vertelt de gelijknamige eigenaar van House of Pertijs, juwelier Paul Pertijs. ,,De horlogemaker belde mij en omdat ook het kasnummer van de horloges op de foto’s te zien was, wisten we al heel snel dat het om horloges ging die bij de overval zijn meegenomen.‘’ Het kasnummer is het unieke nummer dat horloges van gerenommeerde merken hebben.

Mogelijk meer  horloges afkomstig van overval

Afgelopen week werd de politie ingeseind over de ontdekking. Die lichtte op haar beurt haar Duitse collega’s in die woensdag een inval deden bij de handelaar. De twee horloges zijn in beslag genomen. Van nog eens zes andere horloges die de handelaar online aanbood, bestaat ook het sterke vermoeden dat die van de overval afkomstig zijn.  

Politie zwijgt

Het is niet duidelijk of de handelaar gearresteerd is en of hij een verklaring heeft afgelegd hoe hij aan de horloges is gekomen. De politie wil daarover niets kwijt. ,,In het belang van het onderzoek onthouden wij ons van ieder commentaar‘’, is alles wat een woordvoerder kwijt wil. Pertijs is blij met de vondst van de horloges. ,,Niet dat ik ze terug wil hebben want de verzekering heeft inmiddels uitbetaald. Maar het zou natuurlijk wel heel fijn zijn dat met dit spoor de overvallers uiteindelijk achterhaald kunnen worden.’’ Bij de overval raakten een  medewerker van de winkel en een  klant gewond.  

Militaire precisie

De overval op de juwelier vond begin maart, direct na de carnaval, plaats. Met bijna militaire precisie wisten vier gewapende mannen in twee minuten tijd tal van vitrinekasten in de winkel stuk te slaan en er met een groot aantal kostbare horloges vandoor te gaan. Camerabeelden waarop twee daders met hun gezicht goed te zien waren, waren kort daarop bij Opsporing Verzocht te zien. De beelden leverden nauwelijks tips op waardoor het vermoeden al snel rees dat de daders uit het buitenland komen.

In samenwerking met indebuurt Breda