Volledig scherm
© ANP

Spijbelen in Zundert neemt af

ZUNDERT - In Zundert is in schoolseizoen 2015/2016 minder gespijbeld dan het schooljaar ervoor. Dat blijkt uit het leerplichtverslag van het regionaal bureau West-Brabant. Dat houdt het verzuim bij in achttien West-Brabantse gemeenten.

Schoolverzuim heeft al jaren de volle aandacht van talloze instanties. Wie vaak spijbelt dreigt immers op termijn zonder diploma van school te gaan. Dat verkleint de kans op een mooie toekomst.

Als iemand vaak spijbelt, kan dat er op wijzen dat er iets goed fout is. Er kan een probleem zijn in de thuissituatie, of iets psychisch, zoiets. Hoe dan ook letten en reageren instanties steeds beter op herhaald spijbelen. En met succes. Het aantal spijbelaars van wie wordt vermoed dat er iets meer aan de hand is, nam in Zundert af van 117 meldingen in schooljaren 2014/2015 tot 99 vorig schooljaar.

Wel nam, precies zoals de trend in alle achttien gemeenten, het 'luxe spijbelen' toe. Ouders die hun kinderen thuis houden voor een vakantie of iets vergelijkbaars. Dat steeg in Zundert van 2 naar 6 meldingen. In totaal gingen vorig schooljaar trouwens 86 kinderen uit de gemeente Zundert naar school in het buitenland, vooral België.

In samenwerking met indebuurt Breda