Volledig scherm
Windmolen © ANP

Speciale A16-windmolenapp om overlast te voorkomen

DEN BOSCH/BREDA - Er komt een speciale app waarmee omwonenden van de A16 kunnen zien hoeveel overlast ze ondervinden van de windmolens die langs de snelweg worden geplaatst. Met de app kan ook worden gemeld wanneer de overlast te groot wordt.

Volledig scherm
Erik van Merrienboer © Wim Roefs

Dat laat provinciebestuurder Erik van Merrienboer weten aan Provinciale Staten. Er is een goede reden om de omwonenden tegemoet te komen, laat de gedeputeerde weten. Het gebied langs de A16 tussen de Belgische grens en het Hollands Diep is door de verbreding van de snelweg en de aanleg van de HSL al ‘overbelast’. 

 ,,Dat was ook de het bericht dat omwonenden en vertegenwoordigers van dorps- en wijkraden mij hebben meegegeven. Natuurlijk is er een zorg bij deze mensen dat de geplande windmolens geluid gaan toevoegen’’, schrijft Van Merrienboer aan de Brabantse volksvertegenwoordiging.

Met de gemeenten Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert heeft hij afgesproken dat de overlast in de gaten gehouden gaat worden. Er wordt ingegrepen wanneer de geluidsnormen worden overschreden, belooft Van Merrienboer.

Inzicht

Naast de ‘monitoring’ van de overlast wil de gedeputeerde ook een app ontwikkelen ‘waarmee omwonenden zelf inzicht kunnen krijgen in geluid en slagschaduw en bovendien een melding kunnen doen’.

Wat de app gaat kosten is nog niet bekend. Ook moet nog worden afgesproken wie voor de kosten gaat opdraaien: de provincie, de gemeenten of iedereen.

Vandaag nemen Provinciale Staten een definitief besluit over de plaatsing van 27 windturbines langs de A16.

In samenwerking met indebuurt Breda