Een spatscherm, zoals ook Bram ze, geheel belangeloos, met zijn 3D-printers maakt.
Volledig scherm
Een spatscherm, zoals ook Bram ze, geheel belangeloos, met zijn 3D-printers maakt. © makers4all

Spatschermen, deuropeners: bij Bram in Etten-Leur draaien de 3D-printers volop

Tekort aan beschermingsmiddelen tegen corona? Bram Adriaensen helpt op zijn manier. Op zijn kantoor in Etten-Leur staan sinds deze week maar liefst 8 3D-printers klaar om spatschermen, deuropeners en gespen voor mondkapjes te maken.  

Honderden

Honderden exemplaren rolden de afgelopen dagen uit de printers van Adriaensen, docent media en design op het Graaf Engelbrecht, middelbare school in Breda, en eigenaar van een reclamebureau. ,,In 3D zijn ze zo gemakkelijk na te maken, dus waarom niet. De zorg heeft ze keihard nodig‘’, vertelt de Etten-Leurenaar. 

Vrijwilligers

Bram sloot zich aan bij MAKERS4ALL, een vrijwilligersinitiatief dat eind maart werd opgericht om met behulp van 3D beschermingsmiddelen te gaan maken. Het is een vraag-aanbod platform. Op de website van MAKERS4ALL kunnen hulpverleners aangeven wat ze nodig hebben. Inmiddels ruim honderd ‘makers’ gaan daar vervolgens met hun 3D-printers mee aan de slag. 

Zorginstellingen naast het ziekenhuis 

De materialen zijn vooral bedoeld voor de zorg naast het ziekenhuis, zoals wijkverpleegkundigen, huisartsen, mantelzorgers en personeel in de ouderen- en gehandicaptenzorg. ,,Ziekenhuizen‘’, zegt Bram, ,,worden uiteindelijk toch wel bevoorraad. Wat je ziet is dat vooral bij die andere zorginstellingen  er een  tekort is.‘’

Niet getest

Zo kon Bram de afgelopen dagen al de nodige spullen, gratis en  voor niets, afleveren bij het woonzorgcentrum Elisabeth en de regionale ouderenzorginstelling Avoord. De materialen die Bram maakt zijn niet officieel getest, dus honderd procent zekerheid dat ze ook allemaal werken, is er niet. Bram: ,,Dat klopt, maar wat we nu zien is dat op sommige plaatsen verzorgenden helemaal geen bescherming hebben. Dan is dit altijd beter.‘’ Omdat de materialen niet getest zijn, moeten de afnemers vooraf wel een verklaring tekenen dat zij verantwoordelijk zijn voor het gebruik ervan. 

Sponsoring

Hij is al menig uurtje kwijt aan het maken van de middelen, maar doet het graag. ,,Het kost me veel tijd en geld, maar ik heb het er graag voor over. We moeten wat doen om de mensen in de zorg voldoende bescherming tegen het virus te bieden.‘’ Om de kosten voor het vervaardigen te drukken vraag MAKERS4ALL bedrijven en instellingen om te sponsoren. 

Meer bekendheid

,,Dat komt aardig op gang‘’, weet Bram. ,,We hebben al de nodige bedrijven bereid gevonden om materialen voor een lagere prijs ter beschikking te stellen. Helaas lukt het nog wat minder om mensen te vinden die ons direct financieel willen steunen. Maar dat gaat, als dit initiatief wat meer bekendheid krijgt, wellicht nog komen.‘’ Voor meer info: www.makers4all.eu

In samenwerking met indebuurt Breda