Een zakje cocaïne
Volledig scherm
Een zakje cocaïne © Thinkstock

Spaanse undercoveragenten betrokken bij cocaïnedeal Baarle-Nassau

BAARLE-NASSAU / DEN BOSCH - Vier verdachten van een drugszaak in Baarle-Nassau mogen de rechtszaak in vrijheid afwachten. De rechtbank in Den Bosch besloot donderdagmiddag dat het kwartet niet langer in voorarrest hoeft te blijven zitten. 

Het gaat om twee Afghaanse broers uit Baarle-Nassau, een man uit Chaam en een Spanjaard. Justitie verdenkt de vier van betrokkenheid bij een deal over 24 kilo cocaïne. Een Spaanse man wilde die op 3 juni 2016 voor 1,8 miljoen euro kopen van de vier, maar de afnemer bleek in werkelijkheid een undercoveragent van de Spaanse politie te zijn. 

Volgens justitie had het viertal de man beloofd dat ze nog veel meer harddrugs zou kunnen leveren. De deal had plaats in een bedrijfspand aan de Bredaseweg in Baarle-Nassau. Het pand werd afgelopen zomer voor een jaar gesloten door burgemeester De Hoon.  

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is eind oktober. Officier van justitie Jeannette Lont liet donderdagmiddag alvast noteren dat ze 'meer dan 3,5 jaar cel' gaat eisen tegen de verdachten. Ze zei dat in reactie op advocaat Arthur van der Biezen, die betoogde dat zijn cliënt gezien de ernst en omvang van de zaak al veel te lang in voorlopige hechtenis zit. Van der Biezen liet ook doorschemeren dat hij grote vraagtekens zet bij de manier waarop de Spaanse undercoveragenten te werk zijn gegaan. 

Paspoort 

De rechtbank besloot aan het einde van de zitting het voorarrest van de vier verdachten te schorsen. Om te voorkomen dat ze Nederland ontvluchten moeten ze wel hun paspoort inleveren en zich iedere week melden op het politiebureau in Breda.  De Spanjaard mag het proces afwachten in zijn eigen land. 

Officier van justitie Lont had zich verzet tegen het opheffen van het voorarrest, zij stelde dat er genoeg reden was om de mannen voorlopig 'op de blaren te laten zitten'. 

In samenwerking met indebuurt Breda