Volledig scherm
Overzichtsfoto van het voormalige politiebureau aan de Vlaanderenstraat in Breda. Op het naastgelegen veld komt een Turkse moskee. Pix4Profs/René Schotanus © Pix4Profs/René Schotanus

SP: ‘Geen draagvlak voor moskee, betrek mensen erbij’

BREDA - De SP in Breda vindt dat de bouw van een Turkse moskee in wijk Wisselaar in Breda-Noord definitief moet worden stopgezet. De partij wil terug naar een eerder bouwplan: een gebedsruimte in het voormalige politiepand aan de Vlaanderenstraat, met een cultureel centrum ernaast. 

SP-leider Bas Maes vindt dat dan pas recht wordt gedaan aan de bezwaren uit de buurt. Dat eerdere plan (2017) is ingetrokken door de Turks Islamitische Stichting Breda omdat de verbouwingskosten te duur zouden zijn. Uit een door de SP gehouden enquête in de wijk, onder duizend huishoudens, blijkt volgens Maes dat tachtig procent van 164 respondenten tegen de komst van de moskee is en de procedure veroordeelt. 

Onvolledig

De rechter besloot in december tot een bouwstop omdat de vergunning onvolledig was. De gemeente had verzuimd melding te maken van een ‘moskee’ op een strook met de bestemming ‘groen’ naast het politiepand. Maes: ,,Er lijkt nu uaangestuurd te worden op exact het zelfde bouwplan. Betrek omwonenden erbij en neem hun zorgen serieus.” Wethouder Paul de Beer (D66) laat weten dat de eerdere ‘positieve principeuitspraak’ over de bouw van de moskee niet ter discussie staat. ,,De beoordeling van de nieuwe aanvraag volgt het zelfde proces als bij andere uitgebreide procedures in de stad.” 

De Beer vervolgt: ,,Iedere bewoner heeft een uitnodiging gekregen voor een spreekuur in de wijk. Hierbij wordt een toelichting gegeven op de doorlopen en de aankomende procedure. Ook zijn mensen in de gelegenheid zaken mee te geven voor het proces en op inhoudelijke punten.” Hasan Barut van de Turkse stichting liet deze week weten de enquête van de SP ‘stemmingmakerij’ te vinden. Maes wil de uitslag van de enquête op de agenda van de gemeenteraad. 

Volledig scherm
Ontwerp van de nog te bouwen Turkse moskee in Breda-Noord. © Turks Islamitische Stichting/Stan Aarts architecten
  1. Ziekenhuispersoneel Bravis en Amphia beraadt zich op nieuwe acties: ’Het leeft steeds meer’
    PREMIUM

    Ziekenhuis­per­so­neel Bravis en Amphia beraadt zich op nieuwe acties: ’Het leeft steeds meer’

    BERGEN OP ZOOM/BREDA - De kans is groot dat zorgpersoneel van Bravis ziekenhuis en Amphia in Breda meedoet met de aangekondigde landelijke ziekenhuisactie op 20 november. Arjan van de Broek van het actiecomité in Amphia zegt dat de actiebereidheid alleen maar groeit omdat er geen beweging zit in het, volgens hem, zeer povere cao-aanbod van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ook Wessel van Meer, trekker van de acties in Bravis, gaat ervan uit dat het Roosendaals/Bergse ziekenhuis weer aanhaakt.

In samenwerking met indebuurt Breda