Volledig scherm
ANP

SP dreigt met nieuwe Fyra-affaire

BREDA - Nadat eerder deze week een Intercity Direct tussen Breda en Amsterdam twee uur in een tunnel heeft stil gestaan, dreigt SP-Tweede Kamerlid Eric Smaling met een nieuwe Fyra-affaire.

De socialist wil namelijk van staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur weten of de leverancier van de Traxx-locomotief verantwoordelijk kan worden gehouden voor de ‘aanhoudende problemen’ met de Intercity Direct. Net als enkele jaren geleden de fabrikant van de Fyra aangepakt is.

Om te beginnen is Smaling benieuwd of de ongeveer 450 reizigers, die even boven Rotterdam twee uur hebben vastgezeten, compensatie krijgen voor geleden schade en ongemak. Omdat de trein niet verder kon, moesten de passagiers worden geëvacueerd uit de tunnel waar al het licht was uitgevallen.

Volgens het Kamerlid kampt de Intercity Direct de laatste tijd vaker met storingen. Hij wil van Dijksma weten of dit vermoeden terecht is. Mocht dat het geval zijn, dan wil de SP’er weten wat de oorzaak is van de problemen en wat er aan wordt gedaan.

Om druk op de ketel te zetten stelt Smaling ook de vraag of de leverancier van de Traxx-locomotief, het Duitse Bombardier, aansprakelijk kan worden gehouden voor de storingen.

In samenwerking met indebuurt Breda