Volledig scherm
De Buurtcamping in Tilburg, in het pas geopende Spoorpark. © Alegria Ioannidis

SP Breda: Waarom geen Buurtcamping in Valkenberg of op Heuvelbrink?

BREDA - De SP in Breda breekt een lans voor De Buurtcamping. Het initiatief, dat in 2013 van de grond kwam, neemt een vlucht en is al te vinden in 37 parken verspreid over het land. Kamperen om de hoek, in je eigen park. Vakantie houden op loopafstand. In Breda kan het nog niet. En waarom eigenlijk niet, vraagt de partij aan burgemeester en wethouders.

Fractievoorzitter Bas Maes en partijcollega Boi Boi Huong vragen het college om mee te doen. Om plekken aan te wijzen waar De Buurtcamping opgezet kan worden. Maes: ,,Hoe gaaf zou het zijn als Bredanaars, van rijke bal tot bijstandsmoeder, samen op de camping staan in het Valkenberg, op de Heuvelbrink of op één van de vele andere mooie plekken die onze wijken en dorpen rijk zijn? Breda kan zo instappen. Het draaiboek ligt er.” 

De SP‘ers willen dat het idee bekend wordt gemaakt onder maatschappelijke organisaties en wijk- en dorpsraden. En vragen B en W potentiële locaties aan te wijzen. ,,Hier kan echt iets moois uit ontstaan. Sociale cohesie, maar ook activering. Er zijn veel vrijwilligers nodig, dit kan een leerproces zijn. Ook in het kader van de tegenprestatie.” 

Veel Nederlanders niet op vakantie

Recent bleek uit onderzoek van het Nibud, aldus de SP, dat ruim een kwart (28 procent) van de Nederlanders niet op vakantie gaat dit jaar. ,,De belangrijkste reden hiervoor zijn de kosten. Een alternatief kan De Buurtcamping zijn.” 

Maes: ,,Een derde van de kampeerplekken is daarbij voor betalende buren, een derde voor buren die om financiële redenen niet op vakantie kunnen en een derde voor buren die als vrijwilliger helpen. De buurtcamping versterkt op deze manier de samenhang in de buurt. Maar het biedt ook een oplossing voor mensen met een laag inkomen, die dikwijls al jaren niet op vakantie zijn geweest. Tilburg en Dordrecht doen al mee aan dit mooie initiatief, maar Breda en de rest van West-Brabant zijn nog een grote witte vlek.”

In samenwerking met indebuurt Breda