Volledig scherm
Cas Bastiaans en Tijn Luijben spelen broers in het toneelstuk BROER van het Zunderts Toneel. Komende weken te zien op locatie in een boerenschuur in het buitengebied van Zundert. Foto: Casper van Aggelen / Pix4Profs

'Soms moet je even stil staan om door te kunnen gaan'

ZUNDERT - Peter van der Heijden uit Zundert was 10 jaar, toen hij het boek Gebr. van Ted van Lieshout las. Het raakte hem als een mokerslag. Toen hij jaren later voor zijn theateropleiding een voorstelling moest bedenken, hoefde hij dan ook niet lang na te denken: ,,Ik wilde wat met dat boek doen."

In Zundert, waar Het Zunderts Toneel vanaf 11 mei zijn theaterproductie Broer speelt, vertelt Van der Heijden: ,,Het boek gaat over een gezin dat ontwricht raakt na het sterven van een zoon. De moeder, vader en broer, Luuk, proberen elk op eigen wijze om te gaan met het verlies. Waarbij Luuk ook nog worstelt met zijn homoseksualiteit.

Een verhaal dat binnenkwam bij Van der Heijden. ,,Ik was tien", zegt hij: ,,Ik had een gevoel dat er iets niet klopte met me. Door Gebr. ontdekte ik dat wat ik zelf niet kon benoemen, niet raar was,. Dat er zelfs een naam voor bestond: homoseksualiteit."

Afstuderen 

Van der Heijden las het boek stuk, zette het uiteindelijk in de kast, om het een paar jaar geleden, tijdens het opruimen, opeens weer in handen te hebben. Inmiddels studeerde hij aan de Academie voor Theater van de Tilburgse Fontys Hogeschool. ,,En eigenlijk wist ik onmiddellijk: hier wil ik mee afstuderen."

Via Het Zunderts Toneel, waar Van der Heijden al jaren speelde en danste, kende hij theatermaker Jorg van den Kieboom. Hij vroeg hem Gebr. te helpen bewerken. Het werd Broer. Een opmerkelijk vormgegeven voorstelling met een danser, met spel, tekst. Dat: ,,Wel is geïnspireerd op het boek, maar het niet letterlijk volgt." Het gaat vooral: ,,Om het overstijgende thema. "

Thema 

Dat thema is: ,,Dat je soms, om iets te verwerken, even stil moet staan. Dat je er niet voor moet weglopen. Maar dat je, om door te kunnen gaan, de confrontatie moet aangaan." Het is een boodschap waarvan Van der Heijden hoopt dat die beklijft bij het publiek.

Hoewel Broer pas 11 mei voor het eerst is te zien, kreeg Van der Heijden er inmiddels al de handen voor op elkaar. Hij sleepte er een nominatie mee in de wacht voor de Entreeprijs van het Bossche Theaterfestival Boulevard. Vanuit zijn opleiding is hij bovendien genomineerd voor de Jacques de Leeuw-prijs.

Broer is vanaf 11 mei acht keer te zien in de theaterloods in Zundert aan de Laarakkerstraat 3. Op 8 en 9 augustus in 's Hertogenbosch bij Theaterfestival Boulevard. Informatie: www.hetzundertstoneel.nl 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda