Sommelier Loesje Clement van Chocolat in Breda is nu ook de beste ‘wijnmaker’

VideoBREDA - Twee jaar geleden kon Loesje Clement een Merlot en een Malbec niet van elkaar onderscheiden. Van wijn wist ze sowieso amper iets. Nu is ze niet alleen sommelier bij restaurant Chocolat in Breda, ook won ze begin deze week de Wine Making Challenge in Amsterdam, waarbij ze ervaren wijnkelners van sterrenrestaurants achter zich liet.

“Ik loop al dagen op wolken”, glundert de 30-jarige Clement. Eind 2017 begon ze bij Chocolat, het restaurant van haar broer Dorus. Haar horeca-achtergrond beperkte zich op dat moment tot bijbaantjes bij cafés of restaurants. Pas toen ze bij Chocolat ging werken, ging ze een wijncursus volgen. “En toen de vaste sommelier weg ging, ben ik me verder gaan verdiepen en nog meer cursussen gaan doen.”

Finale

Vorig jaar had ze zich al aangemeld voor de Wine Making Challenge, die tijdens de vakbeurs Wine Professional wordt gehouden. Toen haalde ze de finale nog niet. Dit jaar mocht ze wel de strijd aan gaan met negen collega’s, onder wie Edgaras Razminas van De Lindehof (twee sterren) in Nuenen, die in 2019 tot sommelier van het jaar werd uitgeroepen.

Tempranillo

De uitdaging was om een blend te maken op basis van vier druivensoorten. “Ik wist dat ik vooral de Tempranillo wilde gebruiken”, zegt Clement. “En omdat ik van krachtige, kruidige wijn houd, had ik in eerste instantie Malbec en Syrah toegevoegd. Na feedback van de jury heb ik er Petit Verdot bijgedaan voor een fris-zure toevoeging.” De winnende mix bestond uiteindelijk uit Tempranillo (60 procent), Syrah (20), Petit Verdot (15) en Malbec (5).

Naam op etiket

Die blend wordt nu ook daadwerkelijk gebotteld, bij de Spaanse bodega Pago QuiXote. Er worden duizend flessen gemaakt met haar naam op het etiket. “Hoe gaaf is dat! Ik kan straks mijn eigen wijn in het restaurant schenken”, aldus Clement, nog steeds glunderend.

Volledig scherm
Loesje Clementode wijn in Restaurant Chocolat. © Pix4Profs/René Schotanus

In samenwerking met indebuurt Breda